Да ли волите да једете снег? Рис Видерспун ужива у његовом укусу, али...

Оскаром награђена глумица Риз Видерспун изазвала је бројне коментаре након што је скупила снег са свог аутомобила и искористила га као главни састојак специјалитета са кафом, чоколадом и карамелом.

Звезда холивудских филмских хитова, глумица и продуценткиња Рис Видерспун (47) поделила је свој „ледени рецепт“ са пратиоцима на Тик-току, што је изазвало разне и бројне коментаре бројних пратилаца од којих су који били узнемирени идејом да се конзумира свеж снег.

У снимку који је објавила на друштвеним мрежама, глумица прави „Чокоћино од снега“користећи снег сакупљен испред њене куће, у комбинацији са хладном кафом, сланом карамелом и чоколадним преливом.

„Имали смо овде (Нешвил, Тенеси) тону снега у протеклих неколико дана па смо одлучили да испробамо рецепт. Тако је добро испало”, рекла је Рис.

Али, идеја је изазвала жестоку реакцију да је глумачка звезда морала више пута да одговара забринутим пратиоцима и коментарима.

„Има толико људи који говоре да је снег прљав. Па јел не треба да једем снег, зашто", упитала се.

Научници сугеришу да прве снежне падавине нису најбезбедније за конзумацију.

Након што се капљица воде замрзне и формира снежне пахуљице, она може да упије загађиваче из ваздуха док се спушта. Најбељи слој који је најудаљенији од тла сматра се сигурнијим за конзумирање.

Стејси Симонич, професор еколошке и токсичне екологије на Државном универзитету Орегон, рекао је за Би-Би-Си да је „снег безбедан за јело све док је из неурбаног подручја, и да људи треба да причекају док не падне првих неколико центиметара".

„Први снег чисти загађиваче из атмосфере“, рекла је она, додајући да је најбоље „појести малу количину“из „подручја где људи или животиње нису шетали“.

За Пола Вилијамса, професора атмосферских наука на Универзитету у Редингу, снежне пахуље „су у ризику да буду контаминиране много више док су на земљи, о чему ће се сложити свако ко је икада видео жути или браонкасти снег“.

„Да ли бисте пили кишу? Ако не, онда немојте јести снег", додао је Вилијамс. „Ризици су вероватно мали, али зашто ризиковати – мрзим што се не слажем са Рис Видерспун, али људи су измислили процесе пречишћавања воде са разлогом”, испричао је професор.

Ипак, некима је цела ова дебата била сувишна, непотребна.

Један корисник Тик-тока је написао да се као Канађанин смеје коментарима о загађености јер једе снег „откад је почео да пузи“.

Други је рекао: „Цела моја породица је одрасла правећи сладолед од снега више пута сваке зиме. Нас 13 се никада није разболело од тога”.

Одговарајући на објаву Видерспунове, др Закари Рубин, педијатар алерголог из Илиноиса рекао је једноставно: „Све ово једноставно и није тако страшно и није велика ствар”.

„Доктор каже да је у реду“, једва је чекала да јавности одговори Видерспунова, љубитељка посластица од снега.

понедељак, 22. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару