Читај ми!

Мирјана Карановић: Када одлучите да будете чисти пред собом и пред другима то није храброст, то је живот

Кажу да награде уопште нису важне у животу, све док не добијете неку. Глумица Мирјана Карановић их је добила много, а последња је за животно дело „Павле Вуисић".

Награда „Павле Вуисић“ се додељује за изузетан допринос уметности глуме. Мирјана Карановић, гостујући у Београдској хроници, рекла је да је диван осећај добити то признање.

„Сада ме, овако у овим годинама, када одлазе људи са којима сам ја јако дуго била и радила, и које сам познавала, и Павле Вуисић са којим сам сарађивала пар пута, и многи глумци које сам виђала, прво на том фестивалу у Нишу, које сам тако и упознала… Онда некако прво, захвалан си што си жив уопште, што имам још енергије, што могу да радим. Захвална сам за ту награду, јер мислим да је важна“, рекла је Карановићева.

Готово да не постоји висока филмска и позоришна награда у региону коју Карановићева није добила, две Затне арене у Пули, два Гран прија Ћеле кула на Нишким сусретима, награде на Арт филм фестивалу, Фесту, Бриселском, Европском фестивалу, фестивалима у Белгији, Шпанији и Казахстану, француски Орден витеза…

Награде као посластице које обавезују

„Имам једну полицу код куће, па сам ту ставила, многе од њих лепо изгледају, као неки украс су, али заправо су за мене некакав подсетник, када ми опадне самопоуздање… Оне су слаткиши. Награде су као слаткиши, као нека јако лепа посластица која не траје дуго… То је рецимо, као када сте на дијети, па можете само једну коцкицу чоколаде, и онда прија, тако да ја на награде гледам као на неке посластице које поједеш, али после мораш да наставиш да се храниш здраво, и да се бринеш о себи и да радиш даље“, испричала је позната глумица.

Мирјана Карановић тренутно играте монодраму Петрија. Некада је глумила у Петријином венцу. Говорећи о односу према Петрији као жени некада и сада, Карановићева каже да је „некако осећала њу, али да о тој жени заправо ништа није знала, и да је није схватала“.

„Ви у неком тренутку дођете до неког животног схватања. Ја сад имам преко 60 година, и ја сад могу да разумем и тај однос према смрти, животу, према муци... Што сам старија, све сам опуштенија по том питању, иако када сам била млада, мислила сам да је смрт страшна ствар која је немогуће да ће баш и мене да стрефи. Али знате, некако преко ње, говорећи њу, заправо сам схватила да она има неки природан, народну мудрост – када смрт доживљавате као део живота“, испричала је гошћа Београдске хронике.

Коменатришући питање тога – колико глумица мора да буде храбра, Карановићева каже да верује у то да – ништа се не мора.

„Мислим да нико не треба да буде осуђиван због својих одлука које је донео у животу. Мислим да има пуно осуђивања код нас генерално. Мислим да, ја желим да будем слободна, да доносим своје одлуке, и спремна сам да живим са последицама тих одлука“, рекла је глумица и нагласила да је „важно остати човек, бити чист пред собом и пред другима, и да она јесте“.

„Када то одлучите, онда то више није храброст, онда је то живот“, закључила је Мирјана Карановић.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара