Читај ми!

Завршени 9. Буцини дани: Светозару Цветковићу Гран-при за глумачко остварење фестивала

У Александровцу је завршено девето издање фестивала „Буцини дани“, а награду за најбоље глумачко остварење фестивала „Милосав Буца Мирковић“, Гран-при фестивала, жири је доделио Светозару Цветковићу за улогу тече у представи „Како сам научила да возим“.

Завршени 9. Буцини дани: Светозару Цветковићу Гран-при за глумачко остварење фестивала Завршени 9. Буцини дани: Светозару Цветковићу Гран-при за глумачко остварење фестивала

Жири 9. фестивала „Буцини дани 2024“ у саставу Вања Милачић (глумица), Мина Лазаревић (глумица) и Зоран Максимовић (театролог и председник жирија), одгледао је од 10. до 15. јуна 2024.године пет позоришних представа у такмичарској конкуренцији.

Мишљење жирија је да и овогодишња селекција потврђује квалитет и озбиљност фестивала. У сусрет десетогодишњици, јасна је жеља и потреба публике да с обзиром на досадашње домете и даље ишчекује значајна уметничка остварења.

Награда за продукцију „Милан Миња Обрадовић“ замишљена као омаж Жупљанину, продуценту и великом пријатељу позоришта, ове године се додељује представи Режим љубави (Крушевачко позориште, режија Снежана Тришић).

„Златно зрно“ за најбољег младог глумца додељује се Марти Богосављевић за улогу Малецке у представи Како сам научила да возим (ХЕАРТЕФАКТ, режија Тара Манић). Марта Богосављевић је минималним средствима показала широк дијапазон регистара и велико умеће у креирању захтевне и сложене улоге.

Награду за глумачку бравуру фестивала жири додељује Братиславу Јанковићу (Ко игра Соњу Савић, Чачанско позориште у сарадњи са Битеф театром, режија Андраш Урбан). Јанковић је испитујући физиолошке и уметничке границе успео да дође до бравурозног сценског остварења.

Како је овогодишња селекција била богата изузетним глумачким креацијама, стручни жири је уз подршку челних људи фестивала одлучио да направи два преседана. 

Биљана Николић и Бојан Вељовић су у представи Режим љубави (Крушевачко позориште, режија СнежанаТришић) својим индивидуалним креацијама надградили динамичан сценски чин, те жири први пут додељује специјално признање „Златно зрно“ за партнерску игру.

„Златно зрно“ за најбољу мушку улогу равноправно се додељује Горану Јевтићу и Урошу Јаковљевићу за представу Академија смеха (Атеље 212, режија Милица Краљ). Надахнутом, узбудљивом, допуњујућом сценском игром, креирајући два супротстављена лика, били су један другом и контрапункт и једнота.

„Златно зрно“ за најбољу женску улогу додељује се Мирјани Карановић за улогу у дуодрами Гидионов чвор. Играјући један комплексан, тежак и трагичан лик, показала је раскошан глумачки дијапазон и врхунску сценску доминацију.

Награду за најбоље глумачко остварење фестивала „Милосав Буца Мирковић” (Гран-при фестивала) „Буцини дани 2024“ жири додељује Светозару Цветковићу за улогу тече у представи Како сам научила да возим (ХЕАРТЕФАКТ, режија Тара Манић).

Слојевито, са пуним емоционалним покрићем, Цветковић минималистичким али ефектним средствима игра човека девијантне природе и раздируће страсти у компликованом, забрањеном и противприродном односу. Светозар Цветковић је тумачењем ове улоге показао пуну глумачку зрелост и сву величину глумачког дара.

понедељак, 24. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару