Читај ми!

Божовић: Тихи и мирни, истрајни и добри, сабрани и мудри човек Давид Албахари

Писац и оснивач издавачке куће „Архипелаг“, Гојко Божовић, изјавио је поводом одласка књижевника Давида Албахарија да је он био један од најзначајнијих приповедача и романсијера у српској књижевности друге половине XX и у првим деценијама XXI века. Телеграм саучешћа породици, пријатељима и поштоваоцима Албахаријевог дела упутио је и председник Александар Вучић.

Како наводи Гојко Божовић, Давид Албахари је изузетан књижевни глас стекао као приповедач, и приповетку као форму никада није напустио.

„Прво у роману Цинк, па потом у серији романа написаних у деведесетим, од Кратке књиге и Снежног човека, преко Мамца и Геца и Мајера, до Светског путника и Мрака, па онда романа писаних двехиљадитих, међу којима посебно место припада Пијавицама Албахари је обликовао препознатљив приповедачки глас у модерном српском роману. И у причама и у романима постигао је оно што је најтеже и најважније „ обликовао је свој свет и свој приповедачки тон. И тај свет и тај тон зовемо по имену писца – албахаријевским“, рекао је Божовић за Танјуг.

Додаје да је овај „волшебник приче“ био велики иноватор, модернизатор и човек који је ослушкивао и разумевао модерна времена.

„'У српској књижевности нисам упознао већег професионалца него што је био Давид Албахари. Поштовао је рокове, према њему су се могли навијати сатови и када је реч о сусрету и када је реч о рукопису, али је посебно поштовао своје читаоце. Знам то изблиза, јер сам са Албахаријем, одлазећи на књижевне вечери, неколико пута обишао Србију. Болест га је напала у напону људских и књижевних снага, и он јој је одолевао с невиђеном храброшћу. Тај тихи и мирни, истрајни и добри, сабрани и мудри човек Давид Албахари оставио је изузетно дело“, наглашава Божовић.

Мухарем Баздуљ: Отишао је писац достојан Нобелове награде

„Давид Албахари је био велики писац, достојан Нобелове награде. Био је добар човек, који је држао до језика и књижевности којима је припадао", изјавио је писац и новинар Мухарем Баздуљ.

„Биће времена да се о том великом опусу, који је сада заокружен, пише детаљно и опширно, достојно тога опуса, али у овом тренутку ваља нотирати: најпре је био један од неколицине најбољих наших аутора кратких прича, а затим је постао и један од најбољих наших романсијера", навео је Баздуљ.

Наглашава и да је Албахари такође био важан књижевни преводилац и уредник, тотални писац.

„У спортској аналогији, био је 'all-round' играч, мајстор на свакој позицији. Ненадокнадив одлазак који ствара једну од оних празнина чије ћемо огромности тек постајати свесни", рекао је Баздуљ.

Књижевник Давид Албахари преминуо је после дуже болести у Београду у 76. години, саопштила је данас породица.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару