Читај ми!

Опроштај од Срђана Кољевића: Остављаш свет коме си додао боје

Комеморација познатом филмском сценаристи и редитељу Срђану Кољевићу одржана је данас у Југословенској кинотеци пред великим бројем колега из света седме уметности, где су сви истакли да је био "ненаметљив, тих, повучен и скроман уметник".

Истакнути аутор, професор на Факултету драмских уметности, Срђан Кољевић преминуо је 8. јула у 56. години, после дуге и тешке болести.

Редитељ и продуцент Срдан Голубовић је на комеморацији истакао да му је веома тешко да говори објективно о Кољевићу који му је био велики пријатељ и сарадник на важним филмовима.

„Био је једно време током деведесетих година један од ретких који је могао да живи само од писања филмских сценарија. У српску кинематографију је ушао преко филма Кажи зашто ме остави који је радио са својим пријатељем Олегом Новковићем. Његови јунаци су увек били сасвим обични људи, какав је био и он, тих, ненаметљив, топао. Режирао сам два филма по његовим сценаријима, и на трећем сам био продуцент, а он редитељ", навео је Голубовић, који је реализовао познате пројекте Клопка и Кругови и продуцирао други Кољевићев редитељски филм Жена са сломљеним носем.

Голубовић је оценио да је Кољевић увек имао у себи суптилну иронију и неизмерну топлину, а да је био одмерен и неприкосновен као ментор, професор на ФДУ, посебно усмерен и посвећен педагошком раду.

Глумица Александра Балмазовић, која се прославила у Кољевићевом редитељском дебију Сиви камион црвене боје, рекла је да је имала привилегију да глуми у том филму.

„Памтим Срђанову топлину, шешир, дубоки осмех испод шешира, јарко веселе боје. Остављаш свет којем си додао своје боје. Уметност је изгубила тај 21 грам твојим одласком", нагласила је Балмазовић и приметила да су његови ликови у сценаријима увек били храбри, радознали, откачени.

Режисер и сценариста Стефан Арсенијевић сарађивао је са Кољевићем на свом првом дугометражном играном филму Љубав и други злочини.

„Увек ме је охрабривао, подржавао, водио кроз процес настанка. За мене је он један од најбољих сценариста и редитеља са наших простора, оставио је много дубљи траг у српској и регионалној кинематографији него што мислимо", рекао је Арсенијевић.

Драмски писац и сценариста Милена Марковић послала је писмо о Кољевићу, које је прочитао глумац Никола Ракочевић, главни глумац у његовом филму Бранио сам Младу Босну и у коме је записала да је „отишао наш вољени колега, тих, ненаметљив, питом, благ, такође утицајан, али да никада није користио свој утицај.“

Сценариста и редитељ Срђан Кољевић (1966-2023) преминуо је 8. јула након дуге и тешке болести. Био је један од најнаграђиванијих сценариста у Србији и региону и вишеструки добитник признања за стваралаштво у области филмског сценарија. Сахрана сценаристе и редитеља Срђана Кољевића биће одржана у четвртак у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво