Читај ми!

Колеге и поштоваоци се опраштају од Срђана Кољевића: Поносни што смо делили време са њим

Факултет драмских уметности опрашта се од колеге, редовног професора, сценаристе и редитеља, Срђана Кољевића, који је у 57. години изгубио битку са тешком болешћу.

Колеге и поштоваоци се опраштају од Срђана Кољевића: Поносни што смо делили време са њим Колеге и поштоваоци се опраштају од Срђана Кољевића: Поносни што смо делили време са њим

На званичној интернет страници и друштвеним мрежама Факултета драмских уметности, колеге и поштоваоци наглашавају да се професор Срђан Кољевић „борио до краја, господствено и чојствено, око себе ширећи благост и доброту, љубав и свој препознатљив хумор.“

„До краја је био уметник, професор, људски и професионални узор и добар друг.

Био је неприкосновени, ненаметљиви, аутентичан ауторитет свима нама и нашим студентима који су имали срећу да раде са њим.“

Истичу да је иза Кољевића остало његово дело, филмови који су оплемењивали и инспираисали „генерације у свету који прича нашим језиком“.

„Остало је много иза њега, ретко достојног професора, колеге и уметника, а ми смо тужни што га више нема.

И поносни што смо делили време са њим.“

Милорад Додик упутио телеграм саучешћа

Председник Републике Српске Милорад Додик, поводом смрти професора, сценаристе и режисера Срђана Kољевића, упутио је телеграм саучешћа његовој породици.

„Са жаљењем сам примио вест о смрти професора Kољевића, уваженог и надасве поштованог културног ствараоца, чије је уметнички израз оставио дубок траг у српском друштву. Одласком професора Kољевића највише је погођена породица, пријатељи али и сарадници као и друштво у целини. У име грађана Републике Српске и у своје име, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа“, наводи се у телеграму саучешћа председника Републике Српске, саопштено је из његовог кабинета.

Сергеј Трифуновић: Памтићу Kољевића као насмејаног човека

Глумци, сарадници, студенти и поштоваоци опраштају се дирљивим речима од сценаристе, редитеља и професора Срђана Kољевица (1966-2023) на друштвеним мрежама.

Глумац Сергеј Трифуновић је на Фејсбуку написао да ће памтити Kољевића „као насмејаног, пријатног човека“, још од кад га је упознао као сценаристу филма Убиство с предумишљајем (1995).

„Отишао је и Kољевић. После дуге, исцрпљујуће, подмукле болести, иако му је добри Бојан Вулетић донирао јетру, што је један од најдивнијих гестова које сам срео у еснафу, немамо га више", навео је Трифуновић.

Синеасти су на својој Фејсбук страници последњи поздрав упутили глумац Милан Марић и телевизијски редитељ Марко Новаковић, док се писац Вуле Журић од земљака, Сарајлије Kољевића, симболично опростио написавши назив песме „Плавог оркестра“ Одлази нам раја.

Kолектив и студенти Факултета драмских уметности на Цетињу су саопштили да ће „са посебном љубављу памтити Kољевића, који је преданим и марљивим радом био део образовног процеса неколико генерација црногорских сценариста и ФТВ редитеља“.

Подсетили су да је Kољевић био један од оснивача катедре за Драматургију на ФДУ – Цетиње.

Сценариста и редитељ Сеад Саботић је на Фејсбуку написао да је Kољевић био један од професора који је обележио његово школовање на Факултету драмских уметности.

„Kао неко ко је имао част да учи од Kољевића, имам дужност да се у име свих његових студената захвалим на искреној подршци и пренетом знању", написала је студенткиња драматургије на ФДУ Београд, Теодора Марковић. 

Према њеним речима, Kољевић је „оставио неизбрисив траг у нашој кинематографији, написавши сценарија за филмове попут, Kлопке, Жене са сломљеним носем, Kругова и многих других".

Kољевић је био ментор дипломског сцеарија Марковићеве, која је истакла да је главно што је „научила од њега борба и пожртвованост, чак и кад ништа више нема смисла.“

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару