Жарко Паспаљ сa депоније спасао 1.500 плоча!

Легендарни „Паља“, некада један од најбољих кошаркаша Европе, данас потпредседник Олимпијског комитета Србије, постао је поносни власник преко 1.500 плоча које је одбацио нови Студио Б.

Паспаљ је новинару Вајса (Vice) испричао да се све десило пре око месец дана. Његов добар друг, радио-аматер, који иначе живи на Новом Зеланду дошао је у Београд. Радио-аматери имају неки простор поред магацина који већ годинама користи Студио Б.

„Позвао ме и рекао: 'Еј, Паљо, овде у Винчи се нешто дешава са архивом Студија Б. Они су нешто приватизовани, и свуда су њихове плоче, бета касете, свашта је избачено из једног њиховог магацина. Дошли неки људи, кренули да товаре, кажу носе на ђубриште, ја узео на брзину један пакет са можда 200 плоча...“, објаснио је Паспаљ.

Према процени пријатеља, било је ту неколико хиљада плоча.

„Ја укапирам да прошло већ три дана, али реших да се заинтересујем, јер ми је сметало то бацање плоча, било ми је потпуно шизофрено да неко такве ствари баца, иако је дошло друго време и други носачи звука. Сматрам да плоче и касете морају да се чувају. Кренем да окрећем пријатеље и распитујем се код доста људи, да видим да ли то још постоји. И добијем информацију да су сви ти пакети бачени у рециклажни центар у Вишњици. Позовем тамо, они ми кажу дођите слободно“, наставља причу познати „стереофил“.

„Све је стајало у два велика контејнера... Одмах сам видео да су плоче у феноменалном стању, док су омоти били оштећени. У ствари је била невиђена срећа да та четири дана колико је све то лежало на ђубришту није падала киша, иначе би све пропало.“

Успео је да убаци око 1.500 плоча у ауто и пребаци код себе у гаражу. Истиче да још није стигао ни да прегледа чега све има, али да је видео да има пуно класичне музике која је одлично очувана, као и пуно и домаће и стране поп и рок музике.

„Јесте, волим музику то се зна. Ја сам тај неки 'стереофил'. То ми је хоби већ дуго. Цео живот идем по продавницама плоча и купујем их. Кад сам играо кошарку у Атини као клинац, умео сам два пута недељно да идем у продавницу плоча и купујем нова издања. Иначе и данас слушам плоче, користим и грамофон и касетофон, наравно слушам музику и са ЦД-ова и рачунара. Свашта слушам, волим домаћу и грчку музику, али и џез и блуз“, „признао“ је Паља новинару Вајса

Паспаљ је на крају рекао да би власнике Студија Б питао како је могуће да није нађен неки простор где би се ово сачувало.

„Океј, ја сам сигуран да је најбољи део музике Студија Б сачуван код неког. Мени је ово несхватљиво, јер ја не бацам ствари, посебно не ствари које су заправо архивска грађа. Мени је мило што су бар ове плоче завршиле код мене, јер ће овде наставити неки живот.“ 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару