Читај ми!

Невен се преселио у легенду

Реномирани дизајнер кравата, мултидисциплинарни уметник и грађанин света, „један од последњих градских трубадура“ - Невен Вргоч, преминуо је у 70. години у Београду.

Визионар и једна од последњих уметничких икона наше престонице, последњи интервју за Радио-телевизију Србије дао је у децембру прошле године, поводом промоције његове прве књиге поезије „Песме музи“, у емисији Жикина шареница.

„Кравата има милион и једно значење. Она је улазница, позив на вечеру, измирење... Стоји на најостељивијем делу тела и штити душу!“, говорио је Вргоч.

Мисију да својим свиленим, ручно осликаним краватама освоји свет, започео је давне 1978. године. И пре легендарне радње у Чика Љубиној број 15, ишао је по граду са кофером пуним кравата, у сусрет својим будућим поштоваоцима  „не само из пуке жеље да преживи у велеградској џунгли“.

„То није била само продаја, већ мисија која ће га учинити познатим и признатим, а његове кравате постаће ствар престижа. Носили су их највећи шмекери и господа широм Југославије, али су кравате 'Невен' красиле и вратове неких најпознатијих људи на планети“, писао је својевремено Ранко Пивљанин у „Блицу“.

„Жене су прави купци кравата, мушкарци најчешће не знају шта купују. Оне имају идеју, купују их мужевима, момцима, љубавницима са жељом да их вежу за себе“, објашњавао је Невен Вргоч. „Кравата је најбољи поклон мушкарцу у служби завођења! Кад ти жена исте вечери завеже, а потом развеже кравату - то је најеротичнији чин!“

Током уметничке каријере дуге готово четири деценије, Невен је истрајавао и успевао да буде иновативан и другачији – организовао је први београдски модни карневал а овдашњи модни зналци и Невенови поштоваоци памтиће и изложбе његових креација у Народном музеју, ревију у Паризу (1994), у београдском хотелу „Хајат“ (1996), књигу у којој је сублимирао своја искуства „Мисли о моди“.

Године 2000. представљена је нова специјална кравата „Невен“, под именом „Од Исуса до компјутера“, потом и „Специјална мушка кравата“ (везивала се око струка), а осам година касније Невен је представио и споменик жени-купцу и освајачу, у облику кравате...

На појединим краватама Невен је уместо етикете исписивао и поруку: „Ако вас три пута не питају где сте купили ову кравату, слободно је вратите!“.

У сваку кравату, уносио је и делић своје уметничке душе, било да их је украшавао бисерима, иницијалима будућег власника, изрезивао им „рупе, прогореле од љубавног жара“, исписивао древна пророчанства ...

Једна од Невенових последњих креација су и специјалне снежнобеле марамице од најфинијег памучног ткања „Марамице за сузе среће“, посвећене дамама и то са напоменом: „Жене (даме/музе) не смеју никада да плачу, осим од среће!“.

Последњи испраћај овог изузетног ствараоца који је читав живот посветио мисији да својим делима у непрекидно и на све могуће начине усрећује читав свет, заказан је за понедељак, 28. април у подне, на београдском гробљу Лешће.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару