Читај ми!

Председник који је пре тога био ди-џеј!

Иво Јосиповић, Еди Рама, Андре Рајоелина, Бојко Борисов, Борут Пахор, Силвио Берлускони само су неки од државника који су се пре политике бавили занимљивим пословима као што су стоматологија, пуштање музике по клубовима, обезбеђивање лица и објеката, манекенство, певање на крузерима...

Хафингтон пост је објавио занимљиву листу светских државника који су се пре него што су постали председници или премијери, бавили пословима које готово нико не би могао да повеже са политиком.

На листи се нашао и хрватски председник Иво Јосиповић, који је према наводима овог листа био класични композитор и оснивач музичког фестивала.

Подсећају да је 2010. године, када је изабран на дужност, најавио да ће компоновати оперу о смрти Џона Ленона, али је касније признао да посао председника намеће превише обавеза и да нема времена за музику.

Албански премијер Еди Рама је сликар, који је студирао на Универзитету примењених уметности у Паризу. Постао је премијер 2013. године, а био је и градоначелник Тиране од 2000. до 2013. године.

Наредио је да се фасаде на оронулим зградама из комунистичке ере у Тирани реновирају и префарбају у пастелне боје. Такође, Рама је тренирао кошарку, а за Би-Би-Си је 2004. године рекао да није сигуран да је политичар, већ „уметник који се служи политиком као инструментом промене“.

Председник Туркменистана Гурбангули Бердимухамедов радио је као зубар. Код њега су долазили бројни политичари, а нарочито његов претходник Сапармурат Нијазов. Био је министар здравља 1997. године, а Би-Би-Си наводи да се за време његовог мандата урушио здравствени систем у земљи.

Бивши председник Мадагаскара Андре Рајоелина, који је на челу земље био од 2009. до почетка 2014. године, некада је радио као ди-џеј и држао је радио-станицу.

Бојко Борисов, бивши премијер Бугарске, радио је као инструктор каратеа и ватрогасац, пре него што је основао приватну фирму која се бавила обезбеђивањем тадашњег комунистичког вође Тодора Живкова.

Борисов је потом радио и као телохранитељ бившег бугарског краља Симеона. За премијера је изабран 2009. године, а добио је надимак „Бетмен“.

Поднео је оставку 2013. године, а сада игра фудбал у једном друголигашком клубу.

Словеначки председник Борут Пахор у младости је радио као фото-модел, како би платио трошкове студирања. Политички противници га зову „Барбика“.

Председник Ирске Мајкл Хигинс је песник. Издао је бројне књиге поезије, а био је први ирски министар културе.

Неки критичари су додуше његову поезију прозвали „злочином против књижевности“.

Биши италијански премијер Силвио Берлускони је током 50-их и 60-их година прошлог века радио као певач у бару „Контики“ на острву Елба, а потом је наступао и на крузерима који су пловили Медитераном.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару