Канцеларски кандидат показује средњи прст

Још један у низу пропуста, емотивна реакција или нешто треће, тек немачки медији брује о фотографији Пера Штајнбрика на којој показује средњи прст. Побогу, где бисмо завршили без хумора, пита кандидат за савезног канцелара, тумачећи свој гест.

Социјалдемократски кандидат за немачког канцелара Пер Штајнбрик на фотографији листа Зидојче цајтунг показује средњи прст, што је изазвало бујицу коментара у немачким медијима и осуду јавности. Најчешћа оцена која се може чути је да политичару то неће помоћи 10 дана пред парламентарне изборе.

Међутим, Дојче веле наводи да су фотографију сви коментарисали углавном истргнуту из контекста. А контекст је, како пише немачки лист, такозвани неми интервју.

Зидојче цајтнунг, наиме, у свом традиционалном додатку „СЗ-магазин“ годинама објављује дуплерицу са серијом црнобелих фотографија неке познате личности која мора изразом лица или неким гестом да одговори на питање новинара.

Противкандидат Ангеле Меркел гестовима је одговарао на питања из личног и политичког живота, јер су вербализовани одговори забрањени. Лист је занимала тајна његовог дугог брака, однос према политичким ривалима. 

Својим средњим прстом Штајнбрик је одговорио на питање које је гласило: „Кикс-Пер, Проблем-Пер, Перлускони - Ви не морате да бринете за надимак?“.

У тексту, којим коментарише ту фотографију, Зидојче цајтунг пише да, с једне стране, разуме Штајбрикову „фрустрираност“.

„Њега бије глас проблематичног кандидата још откако га је СПД у јесен 2012. године наврат-нанос прогласила за изазивача Ангеле Меркел. С друге стране, фотографија са испруженим средњим прстом, неколико дана уочи избора, неће баш допринети ни нестанку тог имиџа“, пише Зидојче цајтунг.

Кандидат Социјалдемократа се на такав гест одлучио упркос противљењу свог медијског саветника и чињеници да у Немачкој мотоциклистима за подизање средњег прста може да буде изречена казна и до 4.000 евра.

„Било ми је јако смешно и то не треба скандализовати. Побогу, где бисмо завршили без хумора?“, упитао је Штајнбрик тумачећи свој гест.

За противнички табор такав гест није могао да дође у бољем тренутку. Филип Реслер, немачки министар економије, сматра да то не приличи некоме ко се кандидује за канцелара. 

„Штајнбрикова глупост“ је наслов коментара који је објавио лист Рајнише пост.

„То што Штајнбрик на питање о својој серији пропуста на почетку предизборне кампање емотивно одговара показивањем средњег прста, добронамерни посматрач може да разуме као емотивну реакцију“, наводи Рајнише пост.

„Али, да човек његове интелигенције, који жели да постане савезни канцелар, буде довољно глуп да недељу дана пред изборе одобри објављивање и умножавање ове фотографије у стотинама хиљада примерака, једноставно је несхватљиво“, истиче лист у свом коментару.

Један врхунски политичар, наводи се даље, никада не може да се отараси оваквих фотографија, јер „у свакој политичкој кризи, приликом и најмањег погрешног корака који би учинио у земљи и иностранству, Штајнбрик би као канцелар морао да гледа ову слику у новинама“.

Има и другачијих мишљења. Политиколог Геро Нојгебауер са Слободног универзитета у Берлину рекао је агенцији АФП да „није превише изненађен“ Штајнбриковим наступима, пренео је Дојче веле.

Нојгебауер је објаснио да „симболима у политици, додуше, не треба придавати превелики значај и да је и сам Штајнбрик, напослетку, тумачење свог геста оставио отвореним“.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару