Читај ми!

Срећан рођендан, Боби!

Легенда Холивуда и један од најбољих глумаца свих времена, Роберт де Ниро, напунио је 70 година. Са два Оскара и безброј других награда у рукама, Де Ниро је икона светске глумачке сцене. Био је и иза камере, оживљавао ликове у трилерима, акцијама, и комедијама, али га и даље зову кратко – Боби.

Холивуд не би био то што јесте да није било Роберта де Нира. Да, вероватно би неко други играо у Таксисти, Добрим момцима или Разјареном бику, али то једноставно не би било то.

Данас, када легенда светског глумишта пуни 70 година, нико не може да порекне да је током пет деценија дуге каријере било бриљантних улога.

Глумио је негативце, борце за правду, мафијаше, породичне људе, а када је у питању таленат довољно је рећи да је улоге, од акционих и комичних, до оних у трилерима одиграо фантастично и, што је најважније за једног уметника, на његов начин.

Стао је и иза камере, а чак је и дао глас лику у анимираном остварењу Shark Tale.

Са омиљеним режисером Мартином Скорсезеом је радио више пута, а та сарадња је изнедрила неколико хитова, попут Улица зла, поменутих филмова Таксиста и Разјарени бик, те Краља комедије и Добрих момака.

Ако се на овакве култне филмове додају и Ловац на јелене, Кум II, Рт страха, Казино и многи други, онда је јасно о каквом уметнику је реч.

Ипак, Боби, како су га прозвали док је одрастао у Њујорку, никада се није уздао само у таленат већ је за све улоге марљиво радио, а добро је познато и да је за неке драстично мењао изглед или месецима пре снимања истраживао како би се што боље припремио за ликове.

Какав би био то био легендарни глумац да се барем једне култна реплика не доводи у везу са њим? Он их има више, али најпознатије је питање које поставља у Таксисти: "You talkin' to me?". 

Два пута је награђен Оскаром. Први пут 1974. године за споредну у логу у другом делу Кума, а шест година касније стиже и признање Америчке филмске академије за главну ролу у Разјареном бику

Основао је и Трајбека фестивал у Њујорку 2002. године, а јавно је признао да је, како би га успешно финансирао и одржао дух смотре која негује независну продукцију, последњих година прихватао и мање захтевне и „питкије“ улоге у романтичним комедијама.

Де Ниро има лепе успомене и из Србије. Као младић, Боби се отиснуо на путовање по Европи. Док је пролазио кроз Србију, у околини Ниша га је угостила породица Ђокић, а глумац је неколико пута рекао како му је то било предивно искуство.

Осим тога, ватрени је навијач светског рекета број један, Новака Ђоковића.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару