Читај ми!

Председник „исти Саркози“ хит у књижарама

Прича о Рокију, шефу државе који обожава моћ и опсесивно вежба освојио је Француску. Ауторка бестселера је бивша блиска сарадница Николе Саркозија и није се баш претерано трудила да сакрије ко јој је био инспирација за централну фигуру књиге „Монарх, његов син, његов феуд“.

Алегоријска прича чији је главни лик једва прикривено бивши француски председник Никола Саркози, чији је аутор његова бивша блиска сарадница, овог лета је апсолутни бестселер у Француској, пише британски Гардијан.

Саркози је приказан као Роки, моћу залуђени председник који са својим личним тренером манијакално изводи вежбе за јачање мишића карлице на ливади испред Јелисејске палате, док пред огледалом у свом председничком кабинету вежба боксерске покрете.

У једном посебно злобно интонираном одломку, Роки уочи јавног наступа захтева сексуалну услугу од градоначелнице једног провинцијског градића у замену за субвенцију за градњу музеја средњевековне историје.

Контроверзна прича о љубави и рату у политици у време Саркозијеве владавине у богатим предграђима западног Париза неочекивани је летњи бестселер у Француској, који је ауторку стајао посла, разбеснио Саркозијевог сина Жана и изазвао напетости унутар већ прилично разједињене Саркозијеве странке десног крила УМП.

Књига Монарх, његов син, његов феуд ауторке Мари-Сели Гиљом већ се седам недеља налази на првом месту најпродаванијих публицистичких књига у Француској, запањивши критичаре.

Ауторка је била шефица кабинета Патрика Деведјиана, некадашњег Саркозијевог савезника и министра економског опоравка, када је одлучила да кроз прикривену причу прикаже раскол и унутрашње сукобе који су раздирали Саркозијеву политичку базу у богатом париском предграђу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару