Читај ми!

На Мерлинкином лику зарада никад већа

Педесет година од њене смрти, мит о Мерилин Монро никад јачи. Глумица постхумно зарађује више но икада, а висина прихода расте сразмерно легенди о њој.

Мерилин Монро, некадашњи симбол гламура, лепоте и сексепила, преминула је 5. августа 1962. године. Пола века касније, она је и даље актуелна и зарађује више него икад.

Лик преминуле глумице гледа са постера, магнета за фрижидер, одевних предмета... Постхумно, Мерлинка је постала мултимилионски бренд, али се то никада не би десило да није било њеног тестамента, документа који открива много тајнију и компликованију страну њене заоставштине.

Монроова је одрасла у сиротиштима и хранитељским породицама. Са оцем је имала јако лош однос, а мајка је већи део живота провела у психијатријским установама.

У тестаменту, глумица је навела да је одвојила средства за доживотну бригу о мајци, оставила је новац и својој полусестри за коју није знала да постоји док није напунила 12 година, а велики део своје имовине је завештала и свом пријатељу песнику и његовој жени (пошто је волела поезију, а мало ју је и сама писала).

Остатак је расподелила неколицини пријатеља којима је веровала.

Према Ентонију Самерсу, писцу популарне биографије Мерилин Монро, људи који се спомињу у документу којим је расподелила своју личну имовину, су они који су је знали каква је била заиста – обична особа која је волела децу, животиње и кување.

„Они су прихватили Мерилин под своје окриље. Пружили су јој једноставност, приватност и пријатељство", објашњава Самерс.

Чувена хаљина коју је носила док је певала рођенданску песму Џону Ф. Кенедију, продата је за нешто више од милион долара на аукцији код Кристија 1999. године.

Извесни део заоставштине припао је и психоаналитичару преминуле глумице, Меријен Крис.

„Осећала је да је Крис била јако саосећајна и спремна да јој помогне", каже Сара Черчвел, ауторка књиге Многи животи Мерилин Монро. „Мислила је да Крис почиње да разуме кроз шта је она пролазила."

Када је Крис умрла, њен део наследства је пребачен Центру Ане Фројд у Лондону, који је посвећен раду са децом са менталним проблемима. Черчвел каже да би Монроова ово подржала, да је жива.

„То би је јако усрећило", сматра Черчвелова. „Она је желела да чини добра дела, и хтела је да се осећа као да је постигла нешто велико у животу."

Мерилин је велики део имања оставила свом учитељу глуме Лију Стразбергу. Он и његова жена Пола, такође њен глумачки гуру, били су нека врста сурогат родитеља познатој глумици.

Када је Стразберг преминуо 1982. године, његова друга жена Ана наследила је имовину и на крају ангажовала "CMG Worldwide", компанију специјализовану за управљање имовином покојних звезда, да лиценцира производе са ликом Мерилин Mонро.

То је тренутак када је лик покојне глумице почео да доноси велику зараду.

Певачица Мараја Кери је 1999. године купила клавир који је припадао мајци покојне глумице за нешто више од 600.000 долара.

Данас њен лик виђате свуда, од шоља које коштају пар долара, до мајци „Долче и Габана" које коштају више стотина долара.

А захваљујући дигиталној технологији, она чак може и да оживи, као што се десило у реклами за парфем модне куће „Диор".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару