Читај ми!

Два српска ресторана на Мишленовој звезданој гастрономској мапи – заслужни квалитет, таленат и много труда

Србија је, и званично, у престижном гастрономском друштву. Два ресторана – „Лангуст“ у Београду и „Флер д Сел“ у Сланкамену – добила су чувене „Мишленове“ звездице. То је највеће и највредније признање у кулинарском свету, које добијају ресторани са престижном понудом и услугом.

У месецу када „Мишлен“ објављује ко је добио звездицу, особље „Лангуста“ је више пута дневно гледало њихову страницу. Све док је нису угледали. Шеф  кухиње је 27-годишњак, а просек тима 21 година.

Марко је студирао економију, професионално играо тенис, али је схватио да највише воли кување.

„Мени би било најлакше да знам ко су ти инспектори, али нажалост, нисмо знали, поента је у том континуитету. Морамо да имамо тај континуирани квалитет, и да стално пружамо ту услугу нашим гостима јер пре свега наш циљ је да нашим гостима пружимо најбољи могући услугу и доживљај“, наводи шеф кухиње „Лангуста“, Марко Ђерић.

Други добитнички тим деценије рада је уложио у добијање „Мишленове“ звездице. Шеф кухиње школовао се и 20 година радио у Француској. И менаџер ресторана је са светским искуством, највише америчким.

Обојица су се вратили у Србију и донели „Мишлен“ звездицу ресторану који је 60 километара од центра Београда, окружен са 12 хектара винограда и погледом на Дунав.

„Боримо се сваки дан да сваки гост који долази код нас у ресторан доживи као неку врсту позоришта у ресторану – лепа услуга, предивни тањири, поглед феноменалан, храна мора да буде у најбољем могућем нивоу и то се ми трудимо са екипом. Имам иза себе екипу од десет кувара, сви су врхунски талентовани кувари, сви су млади, код нас је просек година у кухињи 25“, истиче Никола Стојаковић, шеф кухиње „Флер д Сел“.

„Сва та искуства која смо сви ми стицали ван Србије и донели овде омогућили смо да дођемо до тог светског врха оцењивања ресторана, јер Србија већ дуго чека овако нешто, а пребогата је воћем, поврћем, рекама, језерима, планинама, било је потребно само да та искуства преточимо и да презентујемо на један што лепши начин и да заголицамо машту тих Мишленових инспектора“, каже генерални менаџер ресторана „Флер д Сел“, Душан Вранић.

Машту је заголицало још 25 ресторана колико их добило „Мишленову“ препоруку. Препорука није гаранција да ће добити и звездицу.

„Био сам у ресторанима са звездицама у региону, био сам у Европи, често одем ресторане који имају звездицу, једино и прво што ми падне на памет је субјективни осећај да овај ресторан није на нивоу ресторана које имамо у Београду а он има звезду“, наводи инфлуенсер и фуд блогер, Павле Бранковић Пакито.

„Јако пуно значи јер је потврда међународног критеријума квалитета гастрономије у Србији. Од великог значаја је јер се велики број туриста одлучује, када бира где ће путовати, управо и према гастрономској понуди те дестинације“, истиче Марија Лабовић из Туристичке организације Србије.

Када зарадите прву звезду, зналци кажу, следе нове пословне понуде, међународна пажња, али и додатни притисак.

четвртак, 19. децембар 2024.
10° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње