Читај ми!

Мишленове препоруке за још пет ресторана из Србије

У Мишленовом гастрономском водичу следеће године биће 25 ресторана из Србије, пет више него ове. Плочице са Мишленовим препорукама и звездама, на које су угоститељи у целом свету веома поносни, свечано су им уручене у хотелу „Хајат“.

Елитном друштву најбољих домаћих ресторана које Мишлен препоручује гостима, прикључило се још пет: "S5 by Angie", „Путер“, „Ресторан 27“, „Прајм“ и „Сувенир“. То је потврда изузетног квалитета хране, врхунске услуге и пријатног амбијента.

У ресторану „Путер“ кажу да највећу заслугу што су се нашли на листи препоручених ресторана, има млади шеф Владимир Поповић.

„Наша кухиња се тектонски мења сваке године, Влада воли да мења јеловнике, али оно што бисмо ми издвојили је тартар бифтек, Foie gras, француска супа од лука и свакако јаретина“, наводи Даница Коматина из ресторана „Путер“.

У ресторану „Сувенир“, за разлику од многих других, немају проблем да задрже особље јер, кажу, деле исту визију и жељу за изузетношћу.

„Велика је част, а уједно и обавеза да уђемо у овај престижни водич и надам се да ћемо задржати и наредне године, да ћемо одговорити изазовима који следе. Наши гости су углавном локални, из Београда, стални гости, има и један проценат странаца. Очекујем да ће се сада повећати број странаца након уласка у водич“, објашњава Александар Трухар из ресторана „Сувенир“.

До врха је често лакше доћи него се на њему задржати. Два ресторана која су се прошле године домогла Мишленове звезде, успела су да је задрже.

„Велике ствари се мењају, број посетилаца, много више заказивања, много већи број странаца. Мишлен прати цео свет тако да је то за нас од великог значаја“, истакао је Никола Стојаковић из ресторана „Флер де сел“.

У ресторану „Лангуст“ на Косанчићевом венцу 80 одсто су страни гости.

„Користимо искључиво локалне домаће намирнице најбољег квалитета, наравно, пре свега сезонске, и провлачимо их, да тако кажем, кроз неке модерне технике и покушавамо да покажемо неку оригиналност у интерпретацији тих локалних и сезонских намирница“, каже Марко Ђерић из ресторана „Лангуст“.

Најзначајнији пословни партнер домаћих угоститеља, 25 ресторана на Мишленовој листи доживљава као заједнички успех.

„Ви креирате кулинарска ремек-дела, ви зближавате људе око стола уз одличну храну, стварате им незаборавне тренутке и зато смо ми увек ту да вас подржимо“, рекао је Надир Кађи, генерални директор компаније „Метро“ у Србији.

Потврде изутетности наше кухиње ових се дана само нижу. У конкуренцији сто држава, гастро-платформа Тејст атлас (TasteAtlas) је српску кухињу поставила на 12. место.

„Када интервјуишемо туристе који дођу у Србију и питамо који су главни разлози за долазак, један од три главна разлога је гастрономија, поред културно-историјског наслеђа и природе“, наводи Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

У националној туристичкој организацији верују да ће Mишленови инспектори убудуће заћи мало дубље у Србију, где је велики број ресторана који заслужују да се нађу у њиховом водичу.

среда, 24. децембар 2025.
5° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом