Читај ми!

Златибор обележава 130 година организованог туризма и спрема се за нове рекорде

Програмом „У сусрет Видовдану“ и представљањем могућности и планова развоја, на Златибору је званично почела летња туристичка сезона. Овог лета све ће бити у знаку јубилеја – 130 година организованог туризма.

На почетку 130. туристичког лета Златиборци немају дилеме - желе да јубилеј обележе и нови рекорди пошто број гостију и домаћих и страних расте из године у годину.

„Попуњеност хотелских капацитета је сада на неких 80 одсто, и верујем да ће бити свих 50 хиљада лежајева колико Златибор располаже пуни током лета“, наглашаваВладимир Живановић директор ТО „Златибор“.

„Одавно је Златибор показао да више ово није прича сезонска и да је атрактивна дестинација током читаве године“, напомиње Данијела Вељовић из Туристичке организације Србије.

Гости Златибора траже све чешће хотеле са више звездица. Највећи хотел у првој години рада остварио је преко 60.000 ноћења.

„Имамо највећи број гостију из наше земље и из региона. Значи, говоримо о Црној Гори, Босни, Србији, Македонији и имамо већ запаженији број странаца“, наводи Милосав Дуњић НС-Хотелс груп.

Главни златиборски адут и даље је гондола са до сада превезених преко 550.000 путника. Од центра до врха Торника летос ће бити и ноћне вожње, проширена понуда послужења у ваздуху и нови садржаји –од биоскопа на отвореном до вожње језером.

„На овом подручју међустанице биће организован еко парк са неколико мањих одморишта и локација где ће се од природних материјала направити мали кутак и локација за уживање. Наравно, коришћење бицикала на електрични погон“, каже Бојана Божанић директорка „Голд гондоле“.

Амбиција Златибораца сада је место на светској туристичкој мапи. Зато најављују градњу нових спортских терена, конгресног центра, стаза за бициклисте и шетаче и „Златни град“ крај Рибничког језера са голф теренима, вилама и хотелима.

„Нама предстоји велики посао да сада припремимо комплетну инфраструктуру, да урадимо пројекте, да решимо имовину. У овој години се бавимо тим организационим и техничким стварима. Надам се почетком наредне године ћемо кренути са изградњом голф терена“, најављује Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

И природне атракције већ бележе рекорде. У Стопића пећини је од почетка године било пет хиљада посетилаца више него лане у исто време, а и у Гостиљу, чији заштитни знак је водопад, очекују да ће надмашити прошлогодишњих 60.000 посетилаца.

недеља, 30. јун 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару