Читај ми!

Библиотека Оди у Хелсинкију – дневна соба свих Финаца

Библиотека Оди је на мапи многих туриста који посећују Хелсинки. Изграђена 2017. године испред зграде парламента, у самом срцу града, брзо је постала један од симбола престонице Финске.

Библиотека Оди је поклон који су сви грађани Финске добили за стогодишњицу независности. На најбољи начин осликава идеју која је у основи финског система једнаке шансе за све.

Уз чланску карту, која је бесплатна, грађанима је на располагању простор библиотеке и савремена опрема за стварање у најразличитијим областима.

У зграду која је настала према дизајну архитектонске куће Ала уложено је готово сто милиона евра. Фасада од дрвета и стаклени кров са најлепшим погледом на центар града, прави су спој традиционалног и модерног.

„Библиотека Оди је један од мојих омиљених простора. Веома је посебна. Имамо много туриста који су обишли свет и кажу да тако нешто нису видели. Ако желите да разумете наш град и земљу, Оди је право место за то. Та библиотека је као дневна соба свих грађана, посебно други спрат који је права урбана радионица. Људи само треба да буду креативни и да остваре свој потенцијал“, наводи комуниколошкиња Хејди Јохансон.

Оди није главна градска библиотека, али је једна од најпосећенијих. У њој је више од 100.000 књига, часописа, филмова и игара. Простора има за све генерације и најразличитије потребе. Неопходно је да се сала или студио резервишу на време.

Сваки од три спрата има посебну атмосферу. Жамор из приземља нестаје на другом спрату где се највише ради и ствара, док је трећи оаза мира за најмлађе и страствене читаоце.

На путу ка другом спрату, посетиоци ће се сигурно пронаћи у некој од речи. Ту је на десет језика написано коме је библиотека посвећена. Степенице су уметничко дело Ота Карвонена и свакодневно подсећају кориснике да је намења свима.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара