Читај ми!

Енергетски туризам и боравак у природи остају адути туристичке индустрије

Светски сајам туризма, одржан у Лондону, упознао је туристе и љубитеље путовања са преко 5.000 најпопуларнијих дестинација. Овај сајам, показао је и како се туристичка индустрија променила и прилагодила променама које је донео коронавирус, како би задовољила промењиву потражњу потрошача. Овај сајам намењен, пре свега професионалцима, посетило је више од 50.000 туристичких радника, водича, хотелијера, из више од 38 сектора туристичке индустрије. Међу њима је била и Србија.

Светски туризам никако да се докопа зелене гране. Након короне, сачекао нас је рат у Украјини, са њим је дошла и енергетска криза, огроман раст цене енергената, а то је на горе повукло и све друге цене. 

Како год било туризам се не дâ. Прилагођава се новим условима и трендовима, па ће тако, чини се, земље Медитерана убудуће бити подједнако привлачне туристима зими као и лети. 

Виктор Родригез из Шпаније наводи да су током зиме на Канарским острвима, на југу Шпаније, температуре веома пријатне, од 25 до 30 степени, па да очекују много гостију.

„Томе у прилог иду и цене које ће бити повољније у односу на друга тржишта у Европи“, објашњава Родригез.

„Ко би пре пар година могао да помисли да ће се то десити, појава енергетских туриста? Нико. Али ево нажалост дешавају се и такве ситуације и ми озбиљно размишљамо о томе. Направили смо пакет са десет хотела у Црној Гори и тај пакет овде презентујемо преко националне туристичке организације, јер ми имамо много сунчаних дана и ја сам сигуран да, ако ништа друго, бићемо гостољубиви и биће им топло“, истакао је Горан Ђуровић, министар економског развоја и туризма Црне Горе.

Скијаши се ни ове зиме, ни по коју цену неће одрећи зимовања. То је посебна врста људи која би, кажу, заменила три летовања за једно зимовање.

„Потпуно смо спремни за почетак скијашке сезоне. Копаоник почиње са радом 8. децембра и очекујемо велики број туриста како из земље тако и из иностранства. Према неким најавама очекујемо велику групу туриста из Велике Британије, а и оних већ традиционалних скијаша који долазе из земаља бивше Југославије, из Мађарске, Румуније, Русије, па чак и Турске“, каже Ана Јовановић из ЈП „Скијалишта Србије“.

Боравак у природи остаје у фокусу 

Ако нас је нечему корона научила то је да ценимо природу и боравак у њој, јер смо сви у јеку пандемије завидели онима који имају своју кућицу негде ван града, башту и воћњак.

„Туристи све више траже управо ту врсту одмора. Зато смо се ми и потрудили да га ставимо у први план наше промоције поред сити брејка као традиционално најтраженијег туристичког производа када су страни туристи у питању. Ту пре свега мислим на Београд који генерише највећи број страних гостију, али такође и на Нови Сад, Крагујевац, Ниш, Суботицу и друге градове у Србији, али природа је оно што је у фокусу и што ће остати у фокусу и у наредном периоду када је потражња у питању“, рекла је Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Лондон је и овог новембра, туристичке раднике дочекао уобичајено, уз кишу и ветар, са ретким сунчаним епизодама. После пет година паузе, током које је детаљно обновљен сатни механизам који се састоји од близу 1.000 делова, поново ради симбол Лондона – Биг Бен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару