Читај ми!

Ако волите адреналинске изазове, Церјанска пећина је право место за вас

Церјанска пећина код Ниша идеална је за све љубитеље, такозваног „дивљег пећинарења“ – обиласка неприступачних, ретких и помало опасних пећина. Иако су многи чули за њу, само ретки су је и посетили, јер није отворена за туристе. Могуће ју је видети искључиво у пратњи професионалних спелео водича и у мањим групама.

У селу Церје, на само 14 километара од Ниша, налази се право подземно богатство. Пећински накит чудесне лепоте стваран два и по милиона година. Подземни ходници, јаме, ледене дворане и богаство животињског света одушевљавају и научнике и посетиоце. Открили су је чобани, а на њихов наговор почела су и прва истраживања 1955. године.

„Заштићено добро, Споменик природе Церјанска пећина обухвата укупно 64 хектара под заштитом. У оквиру овог заштићеног природног добра су укупно четири локалитета. То су: Пећина Провалија, понор Пропаст, заштићено добро 'Крављанско врело', а изнад, на 400 метара је вертикална крашка јама“, објашњава Ана Радовановић из ЈП Дирекција за изградњу града Ниша, послови управљања СП „Церјанска пећина“.

Сви они су изнад земље физички потпуно одвојени, пуштањем специјалних боја, испитује се њихова повезаност под земљом.

„Све ове воде иако су на једном месту некако нису међусобно повезане или постоје неки дугачки канали или неки дуги процеси који воду из левог ходника воде, рецимо у десни ходник, тако да је потребно огромно време да се те две воде помешају, односно повежу“, наводи Данко Јовић из Завода за Заштиту природе Србије, руководилац радне јединице Ниш.

У пећини може бити максимално осморо људи. Обавезна је опрема, а најважније је, кажу, психички се припремити. Иако није лако, мало њих одустане.

„Ми организујемо туре до хиљаду метара. Та тура траје до три или три и по сата, у зависности од спремности људи који су у тој групи. Имамо другу врсту посете која је до извора. То је тура која траје од неких три и по до четири и по сата. И имамо туру која траје пет или пет и по сати са кружном двораном и то нам је најдужа тура и да, искрено кажем, можда и најлепша“, истиче водич Небојша Петровић.

„Када видите импозантност пећине, тих скривених канала, стварно пред пећином се стоји мирно. Ту схватимо колико смо ми пролазни“ каже Марија Милентијевић, посетилац пећине.

А онима који се двоуме, поручују:

„Дођите, проверите себе, видите своје способности и кажите сутра: 'Браво, успео сам'“, поручује Петровић.

Па, усудите се!

петак, 05. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару