Читај ми!

Тито, Никола Тесла, пршута, кајмак, Мећавник… Година која обећава велики број страних туриста

Велико интересовање за ваучере и жељу домаћих туриста да обилазе Србију прати и повећан број страних гостију. Туризам ове године бележи раст. У првих пет месеци у нашој земљи је боравило више од 1.200.000 туриста који су остварили око четири милиона ноћења.

Да сплаваре Таром, прошетају кроз винограде у Сремским Карловцима, фотографишу се на Голубачкој тврђави – то су чести захтеви хиљада страних туриста који тек откривају непознату Србију.

„Имамо људе који желе само да иду у природу, које покупимо са аеродрома и одвеземо на Тару, Копаоник, Златибор, у источну Србију, на Дунав, који у Београду можда само преспавају. Они и не знају толико о нашој земљи и буду доста изненађени када виде да има толико природних лепота, има људи који пореде нашу земљу са најлепшим земљама Европе", каже туристички водич Милош Јанковић.

У нашој земљи су се у протеклом периоду највише одмарали Руси, следили су их Турци, потом гости из Северне Македоније, Кине, Немачке, Индије.

„У односу на 2019. годину која је била рекордна година за српски туризам, имамо чак 23 процента више реализованих ноћења од стране иностраних туриста и оно што је исто важно да напоменем те рекордне године нам је однос домаћих и страних туриста био 50:50, у једном тренутку смо били у позицији да је тај број већи у корист домаћих туриста, а сада смо поново на 50:50", истакла је директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Страни туристи воле и Врњачку Бању, Палић, Ресавску пећину. У Београду тек откривају Аду, Гардош, Авалу, домаће музеје и фестивале.

„Доста њих нас пита и за Емира Кустурицу, желе да посете Мећавник, да иду на Мокру гору, да виде Шарганску осмицу. Али Никола Тесла и Јосип Броз Тито – то су две личности за које је цео свет чуо без обзира одакле долазе", додаје Јанковић.

Да сазнају нешто ново о Титу и Југославији за многе туристе у Београду је прва станица Музеј Југославије. У тој институцији кажу да их годишње посети 130.000 туриста, и то не само из бивших југословенских република већ из читавог света.

„У јуну, јулу имамо традиционално велики број посетилаца и тако све негде до јесени. Ми имамо публику која је делом заинтересована само за Јосипа Броза Тита, који долазе само у Кућу цвећа али имамо и оне које занима Југославија", изјавио је Радован Цукић, виши кустос Музеја Југославије.

Занима госте и како се слажу домаћа пршута и кајмак, етно-туризам и ноћни провод на реци, када се на све то додају природне лепоте, ако судимо по броју туриста – ово је година која обећава.

петак, 05. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару