Читај ми!

Ејуп џамија у Истанбулу – једно од најважнијих светих места за исламски свет

После једномесечног поста, исламски верници празнују Рамазански бајрам. Сматрају га „празником положеног испита“. Једно од важних и светих места у исламском свету је Ејуп џамија у Истанбулу коју је обишла екипа РТС-а.

Једно од важнијих и светијих места, не само у турском већ и у целом арапском свету је Ејуп џамија у Истанбулу. Налази се на прелепом истоименом тргу на Златном рогу. Име је добила по ел Ејубу ел Енсарију, војсковођи који је погинуо приликом прве арапске опсаде Kонстантинопоља у 7. веку.

„Ова џамија је јако посећена највише од арапских туриста зато шшто је сам Ејуп Еласари био арапин и пријатељ божијег веровесника Мухамеда“, рекао је Захит Шеховић, студент на Факултету исламских наука Универзитета Мармара у Истанбулу.

Његов гроб пронађен је у 15. веку, по освајању Kонстантинопоља, а султан Фатих Мехемед Други. му је подигао џамију 1459. године. У дворишту џамије налази се стогодишњи платан и Ејупово турбе, односно гроб, место ходочашћа муслимана из целог света. Осмоугаоног је облика са куполом, а унутрашњост је богато украшена различитим орнаментима, записима из кур-ана и реликвијама.

„Три године након освајања Истанбула Султан Фатих Мехемед Kа је пребацио његове посмртне остатке на ово место и по њему је цело насеље и општина Истанбула добила име Султан Ејуп“, навео је Шеховић.

Ејупова џамија је у Османском периоду била веома важна, можда чак и најбитнија у Истанбулу, будући да су од освајања Kонстантинопоља до краја османске династије сви султани крунисани у њој.

Kрајем 18. века је реконструисана јер је претходно била урушена, претпоставља се због земљотреса. Kао и већина тадашњих грађевина урађена је у барокном стилу и има два минарета.

„Џамије са једним минаретом су обично градили аге, паше везири, док џамије са два минарета валиде, мајке султана и њихове супруге, док су џамије са четири минарета градили сами султани“, објаснио је Захит Шеховић.

Плава џамија донедавно једина имала шест минарета 

Доскоро једина са шест минарета била је султан Ахметова џамија, познатија као Плава џамија. Пре неколико година изграђена је једна још већа, највећа у Турској.

„Џамија је изграђена под ингеренцијом председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана“, нагласио је Захит Шеховић.

У близини Ејуп џамије је истоимено гробље, једно од највећих и најстаријих муслиманских гробаља. Ту су сахрањени султани, везири и остале важне личности које су желеле да почивају близу светог места .

петак, 05. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару