Читај ми!

Шри Ланка – смех и пријатељство, без „тражења” долара у очима туриста

Земља осмеха, вечитог зеленила, бисер Индијског океана и земља као ниједна друга. По свему томе људи широм света препознају Шри Ланку. Своја искуства са Шри Ланке преноси Марко Стефановић, на Инстаграму познат по псеудонимом „Господин са изузетног пута“.

Марко Стефановић је обишао велики део планете, али нигде, као на Шри Ланци није доживео толико пријатељских гестова. Шри Ланка је острво које се налази испод Индије. Некада је било део полуострва док циклон није продубио канал којим је острво било везано за континентални део. Клима је тропска, а температуре су током целе године око 28 степени Целзијуса. Најбоље време за посету Шри Ланци је од децембра до марта, како би се избегли монсуни и суви део године.

Своја искуства са Шри Ланке поделио је светски путник Марко Стефановић на Инстаграму, познат под псеудонимом „Господин са изузетног пута.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Марко је истакао да је Шри Ланка земља са специфичним размишљањем, да га је фасцинирао однос становника према материјалном, као и њихова моћ да уживају у свакодневним активностима, у малим стварима и детаљима. Становници Шри Ланке живе у тешким временима.

„На путовањима се често срећемо са чињеницом да нас локалци гледају као банкомат и као некога ко ће донети корист, а у нама виде само зараду. У нашим очима виде долар", рекао је Марко.

Веровања народа Шри Ланке

„Становници острва воде рачуна о обичајима, традицији и фолклору. Имају маску која се назива Мајур ракша која представља демона у облику пауна. Користе се током ритуалних плесова, истерује демоне, чува дом, штити укућане и доноси благостање. Имају 24 маске и свака је намењена неком демону", истакао је Марко Стефановић.

Напомиње да је Шри Ланка земља која је мултикултурална и мултиетничка. Већински део су Сихалези, они су по свом религијском опредељењу будисти и чине 80 одсто становништва државе. Остатак су Тамили који су хиндуисти, има и око 10 одсто муслимана. Због свог географског положаја, држава се налази на путу свиле, па је увек била интересантна освајачима. У 15. веку први су је населили Португалци, Холанђани, Французи и на крају Британци.

Лавља стена

„Мало је фалило да постане једна од светских чуда на последњем избору, иако то заслужује због импресивног изгледа. Лавља стена је високо 180 метара, извире из густе џунгле и налази се у централном делу земље. Служила је краљу Хашапи да изгради своју престоницу.
Ту је и најстарији и најсветији будистички храм Дамбула, изграђен у првом веку пре нове ере. Место одише, миром, тишином и спокојем јер се налази усред шуме", рекао је Марко.

Плаже Шри Ланке

„Земља која је веома интересантна када су плаже у питању. Има их јако пуно, али нису познате као популарне дестинације. Налазе се на само 40 минута лета од Малдива. Плаже Шри Ланке запљускују високи таласи и јаке су водене струје Индијског океана. Ово је једна од најбољих дестинација за сурфовање", рекао је Марко Стефановић.

Сафари у Шри Ланци

Истиче да се обично сафари везује за Африку, али и Шри Ланка  има неколико битних националних паркова. То су Јала, Минерија и Удавалува. Има и много водопада, а најмоћнији је Бумвуру.

Укуси Шри Ланке

„Пробање хране је начин да доживите културу те земље. Навика им је да једу рукама, једу десном руком, јер сматрају да је лева за хигијену. Једу из једне чиније и сматрају да је то начин повезивања међу људима. Углавном једу пиринач са каријем током читавог дана. Све кувају у кокосу са много зачина", реако је Марко.

Тајна цејлонског чаја

„Најстарија плантажа чаја на Шри Ланци је Гленлох, по шкотској речи која значи долина и језеро. Читав крајолик потсећа на Нову Енглеску, налази се у планинама", рекао је Марко.

Истиче да је Шри Ланка највећи извозник чаја на планети. Жене које беру чај за дан уберу око 20 килограма лишћа чаја, а читав дан раде за три долара. И поред тога они су насмејани и јако воле да се грле, хоће да се упознају и чују ваше приче. Иначе будизам не сматрају религијом, већ начином живота и филозофијом.

петак, 05. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару