Нема задовољних туриста без добрих туристичких радника

Туризам је од свих привредних грана највише пропатио у пандемији – порука је запослених у тој области на Светски дан туризма. Бројеви то доказују: 62 милиона људи остало је без посла, а у неким земљама промет је опао чак 85 одсто. Ова је година нешто боља, али су резултати и даље далеко од рекорда из 2019. године.

У ковид годинама профитирао је домаћи туризам, па су тако многа места у Србији имала рекордну посећеност и до 20 одсто већу него пре ковида.

„За ове две године ми се можемо похвалити да су нам сазоне биле одличне. Имали смо преко 110.000 ноћења, што је дупло више него претходних година“, каже Дајана Стојановић, директорка Туристичке организације Велико Градиште.

Не ваља кад нема гостију, а проблем је и када их је много јер нема туристичких кадрова. Неки су отишли у иностранство, а други увидевши рањивост туризма као привредне гране, пронашли су посао у неким другим делатностима.

„Ми можемо да имамо квалитетне туристичке дестинације, квалитетне туристичке садржаје, али без људи који су први контакт са туристом, који су они који заправо реализују те туристичке производе и помажу да креирамо тај позитиван доживљај који туристи траже на дестинацији ми нећемо моћи да будемо конкурентни“, објашњава Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

„Довијамо се на разне начине. Угоститељи и хотелијери налазе кадрове из околних места, из региона, отварају се нови смештајни угоститељски објекти, депадански за смештај тих радника и ми ћемо настојати да тај проблем са кадровима, за који смо свесни да је присутан, решимо, пре свега, кроз едукацију“, истакао је Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор.

А шта ћемо кад исцрпимо домаће ресурсе радне снаге? Георги Генов, директор ХОРЕС-а, Удружење хотелијера и угоститеља Србије каже да наде улажу у пројекат Отворени Балкан што би омогућило да се радна снага прво налази у регону.

„Са нестрпљењем очекујемо безвизни режим да сви могу да раде тамо где хоће“, нагласио је Генов.

Туристички ваучери за одмор у Србији су прошле и ове године били најтраженија роба. Било их је 150.000, а последњих 30.000 плануло је за неколико сати.

„Ми као ресорно Министарство увек тражимо динар више из буџета да би било више ваучера за наше грађане. Почећемо са 100.000, а током године вероватно ћемо ићи и на дупло повећање“, наводи Рената Пинџо, помоћница министарке трговине и туризма.

Туристичким радницима је оптимизам у опису посла. Они верују да ће се до следећег лета прилике у туризму стабилизовати, а у 2023. обећавају нове рекорде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару