Читај ми!

У Штиткову је све саткано од историје и предања, а свака кућа има своју причу

Нововарошко село Штитково чији центар је као амбијентална целина под заштитом државе, дуго је било заборављено. Последњих година све чешће свраћају туристи па Штитково има и посебне туристичке водиче.

У Штиткову као да је време стало. Етно село у коме се живи, иако је мештана све мање. Живописно насеље крај врела Тисовице чине црква и куће од тесаних балвана с каменим приземљем саграђене у 19. веку по смислу за склад и лепоту самоуких мајстора.

Свака кућа има уписану и годину градње и своју причу.

„Ова кућа је стара скоро 200 година 1836, онда ова 1896. Ту је некад, пре 120 година био дућан. Онда је овде била кафана. Црква је грађена 1876. године, али на темељима предходног манастира“, објашњава Милојко Чкоњевић.

Све је у Штиткову саткано од историје и предања по коме су овде у доба Немањића ковани штитови, до престонице кнезова Рашковића и четничког места због чега су деценијама били заборављени.

Сада за туристе који често свраћају на излет, уз могућност да у Штиткову остану дан-два дилеме нема.

Штитково има и сасвим посебне, незваничне туристичке водиче – Миленка и Славу. Обоје су прешли 90. лето, али радо причају гостима шта да погледају.

„Има да виде ове старинске грађевине јер нема оволики скуп ниђе волико, него мање двије, три. Ми тако размишљамо. Јесу ли лепе ове старе зграде? Чим долазе да гледају мора да су лепе“, наглашава Миленко Вучићевић.

Славољубка Слава Вучућевић каже да посетиоце највише занима шта је запамтила из ратних времена, да ли је ишла у школу и да ли је писмена.

Много тога недостаје слажу се и гости и мештани да Штитково постане и права туристичка дестинација. За почетак има свој необични шарм и гостољубље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару