Читај ми!

Мистериозне Небеске столице, врх Копаоника до ког се тешко долази

Туристички центар Копаоник је у срцу националног парка у коме су познати резервати природе, али на овој планини постоје и значајна културна добра, мање познати историјски локалитети на највишим врховима до којих заљубљеници у ову планину све чешће долазе. Један од њих је и врх Небеске столице на коме су откривени остаци ранохришћанске богомоље.

До Небеских столица, врха подно Панчића на 1.800 метра надморске висине нија лако доћи, али се долази одвајкада. О томе сведоче остаци ранохришћанске цркве који су откривени тек крајем 90-их година.

Према досадашњим сазнањима и пронађеном археолошком материјалу, фрагментима фресака, живот на овом локалитету је постојао од 3. до 6. века, прво као мали касноантички стамбени комплекс који се у 5. или 6. веку развио у важно хришћанско култно средиште.

„Тек након доласка хришћанства на ово подручје подигнута је црква. Она је посвећена заштитнику Копаоника, Светом Прокопију, који је био римски легионар задужен за све просторе овде.  Нажалост, црква је срушена за време Турака и никада није  обнављана, али је и даље активна. Свештеници долазе да освештају молитвено место. Слава Светог Прокопија се обележава 21. јула и мештани организују овде свечани ручак и наравно свештеници долазе да освештају молитвено место“, наводи водич Дејан Петровић.

Горан Минић, хроничар Бруса, наводи да се та манифестација одржава сваке године у присуству великог броја грађана не само из општине Брус, већ и из Рашке и Куршумлије.

„То је један доживљај када се некако враћаш у прошлост и видиш шта је ту и на том месту испод Биђиревца направљено и шта су заправо неки људи радили. То су манифестације које се памте и догађају се чудне ствари. Да они који хоће да буду упорни да испрате ту литургију, они дођу у ситуацију да сунце помало смета, али нико не одустаје, што је дивно“, објашњава Минић.

Не одустају ни они који се из туристичког центра упуте ка Црквишту у праву малу авантуру.

Поглед са Небеских столица пуца на све стране. На непрегледно копаоничко природно и историјско благо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару