Читај ми!

Лутраки – тајна спартанске снаге

Лутраки – најстарија бања у Грчкој, један је од најлепших грчких градова на мору, са бујном вегетацијом, дугом шљунковитом плажом и термалним изворима лековите воде.

Смештен у Коринтском заливу, у подножју планине Геранија, тик уз полуострво Пелопонез, овај градић удаљен је 80 км од Атине и једно је од најпопуларнији грчких летовалишта. 

Дуга променада уз море евоцираће вам успомене на Опатију, дрвореди високих палми подсетиће вас на Родос или Ницу, а онај толико познати медитерански микс борова, мора, олеандера и смокава, пресечен реским мирисом еукалиптуса, ући ће вам у ноздрве и уз симфонију цврчака вратити бесповратно у детињство.

Насеобина на месту данашњег градића, који сад има око 12.000 становника, датира још из античког времена. Име тог три хиљаде година старог града било је Терме Артемис, Артемидине терме. Легенда каже да је богиња лова стала ту да се окупа у топлим минералним водама и била толико очарана местом, да је позвала и свог брата Аполона, који је одушевљење пренео и осталим боговима с Олимпа, па је то постао омиљени град богова. 

Још је Ксенофон писао како су се непобедиви Спартанци опорављали од битака управо у овим термама, а у римско време у њеним лековитим водама лечили су се императори и војсковође. 

И име Лутраки изведено је од грчке речи „лутро“, што значи бања или купатило. 

Лутраки би у буквалном преводу значило „мала бања“, тј. Бањица, име које је Београђанима добро познато. 

Ипак, упркос чињеници да су становници користили благодети ове бање од давнина, већу популарност и процват град доживљава тек средином 19. века, када су се Италијом прошириле информације о лековитом дејству термалних вода Лутракија. Тада се више људи населило и град је добио модерне обрисе. 

Готово све је, међутим, уништено у разорном земљотресу 1928. године, једном од многих који су до сада погодили сеизмички врло осетљиво подручје Коринтског залива, те је град наново зидан из темеља.

Данас је то познато летовалиште у којем свако нађе нешто за себе, било да је то купање у мору, уживање у бањи, шетња, шопинг или ноћни провод. 

Лутраки је познат и по једном од највећих казина у Европи, уз Клуб Хотел Казино Лутраки. Тренутно је поново отворен, после периода изолације због короне и улаз је слободан. Али, водите рачуна, кодекс облачења се поштује. Упркос температурама које ни усред ноћи нису падале испод 30, улаз у краћим панталонама није дозвољен. 

А онда несвакидашњи призор: бака и дека, одевени у тамно, подупирући се штапом, тромо су дошепали однекуд до казина док је откуцавала поноћ. Упућени кажу да то није усамљен случај и да многи Грци троше пензије окушавајући срећу на рулету и другим играма. Уосталом, бацање коцкице или новчића измишљено је управо у старој Грчкој. 

Али ни у казину, као уосталом ни у граду, нећете чути само грчки језик.  Најчешће ће до вас допрети руски. Чини се да из Русије не само да има највише туриста, него су и многи руски држављани купили станове и куће у Лутракију. Доказ за то су и агенције за некретнине, чија је понуда истакнута углавном на том језику.

Осим руског, чућете и француски, немачки, италијански. 

Плажа је дуга, с кристалним морем, од беличасто-сивих облутака, и годинама због своје чистоће и опремљености добија плаву заставицу. Мноштво кафића уз плажу нуди удобне лежаљке и сунцобране уз плаћено пиће. Цене нису високе, око три евра коштају кафе или сокови.

У ближој околини има још плажа које вреди видети. Али, не пропустите да, попут Артемиде, уроните у термалне воде и окрепите се у хидромасажним базенима модерног спа центра, или да пијете лековиту воду директно са чесме у парку у непосредној близини. За разлику од Едипсоса на Евији, где можете да уживате у термалним изворима директно на плажи и у мору, овде ћете то задовољство, као и у већини бања, морати да платите.

Центар је, после карантина, поново отворен крајем јуна, а полусатни третман кошта десет евра. Конзумирање лековите воде помаже у лечењу уринарних инфекција, болести јетре и бубрега, високог притиска, псоријазе, дијабетеса, лоше пробаве и гојазности. 

Купање у топлој минералној води Лутракија, чија је температура око 32 степена и која не носи случајно име „вода живота“, посебно је благодетно због њене радиоактивности и садржаја радона. Осим што ослобађа од стреса и релаксира мишиће, она помаже и у лечењу болести костију и зглобова, артритиса, реуме, дископатије, лоше циркулације и гинеколошких болести.

Лутраки је подједнако атрактиван увече као и током дана. Бројни ресторани и кафићи дуж обале и у централној градској улици поново су препуни и иза поноћи. И немојте се изненадити ако по мраку затекнете купаче у мору. Велике врућине извеле су на плаже усред ноћи чак и породице с малом децом, жељне освежења.

Лутраки спада у најстарије и најмодерније опремљене бање у Европи и члан је Асоцијације европских историјских термалних градова, заједно са енглеским Батом, чешким Карловим Варима, немачким Баден Баденом и многим другим познатим и у литератури овековеченим бањама старог континента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара