Читај ми!

Магична Власина пружа осећај слободе, спокоја и свежине

Окружена планинама, са вештачким језером површине 16 квадратних километара, Власинска висораван плени природним лепотама и реткостима. Препознатљива је по плутајућим или тресетним острвима, по клими, чистом ваздуху.

Брачни пар из Енглеске готово да живи на точковима. Пре више година преселили су се из Манчестера у мало место поред Софије, одатле сада путују. Прва дестинација ове летње сезоне им је Србија. Најпре су били крај Бованског, сада су у околини Власинског језера.

„Заиста сам импресиониран вашом земљом, мислим да је предивна. Утисак који сам имао раније о Србији није био сјајан, али људи су дивни, и квалитет живота је добар. Макар је тако из мог угла“ каже Бери Дербишајр.

„Приметили смо ове године, нарочито у Бугарској, да много људи користи возила за камповање. Најпре их изнајмљују на четири или седам дана, да виде да ли им се свиђа, пре него што их купе. А оно што нама пружа, је осећај слободе", објашњава Џил.

Осећај слободе, спокоја, свежине даје им и Власина. Висораван, вештачко језеро на око 1.200 метара надморске висине, зелена пространства, разноврстан биљни и животињски свет.

„Питома је, нема опасности никаквих и то је оно што је основна њена драж. Осим што пружа услове за језерски туризам, има воду и планину, здрава је, јер Власина је фабрика црвених крвних зрнаца, то сви знамо“, наглашава Биљана Николић, директорка Туристичке организације Сурдулице.

Да одморе од свакодневице, на Власину најчешће викендом долазе житељи суседних места, али има и транзитних и путника намерника током летњих месеци.

„Овде је нетакнута природа, здраво место, коме је слаба крвна слика може да је појача“, каже Београђанка Мира Момчиловић.

„Код нас је онако мало гушћи саобраћај, нема баш толико природе, поготово не у задње време. Оно мало зеленила што смо имали, то је померено, тако да овде је природа, лепо је“, додаје Денис Дурић, из Врања.

„Нема нешто буке, ајде, да кажем нема елемената за младе, за тај неки младалачки живот, али за породичне људе је стварно супер место“, каже Дејан Стојановић из Лесковца.

Смештајних капацитета је мало, једини хотел који ради може да прими око 150 људи. Туристима је доступан и приватни смештај у викендицама.

„Од 1. сада до 30. септембра у принципу смо све наше капацитете негде у процентуалном износу око 80 одсто извршили резервације“, наводи Милорад Радуловић, власник хотела на Власини.

Лето на Власини обилује спортско-рекреативним садржајима, и ове године су током јула и августа планиране активности: регата, сомовијада, триатлон.

понедељак, 08. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару