Читај ми!

Пећина Кађеница – једина пећина капела и свето место

Европска унија спровела је пројекат уређења 10 пећина на простору од Италије до наше земље. Једина на тој мапи из Србије нашла се пећина Kађеница у Овчарско-кабларској клисури.

До подножја пећине на десној обали Западне Мораве може се лако доћи. Уређен је приступни пут као и стаза до самог улаза, постављене инфо табле. Стрми успон је регулисан и постављена заштитна ограда. Место где је страдало око 200 мештана околних села посећено је, нарочито викендима.

Овчарско-кабларски збег је једина пећина капела и свето место. Више од два века огарављена стена подсећа на трагичан догађај из 1814. године. Овде су страдали мештани јер нису хтели да се предају Турцима који су потом пећину запалили. У њеним одајама се од дима угушило око 200 људи, већином жена и деце.

После више од века, на иницијативу владике Николаја Велимировића кости страдалих су смештене у два саркофаг, а испред пећине постављен је дрвени крст. Пећина је и део планинарских рута.

„Што се тиче пећине Кађеница, она на овој нашој планинарској стази број шест, постаје једна атрактивна локација, а специфична је наравно по томе што је станиште слепих мишева, али је интересантна и за спелеологе који су, такође, веома заинтересовани за оно може да се види у Овчарско-кабларској клисури“, наводи Александар Бараћ, из Планинарског друштва „Kаблар“ из Чачка.

Град Чачак је протекле две године био партнер на Адрион пројекту који финасира Европска унија и који се тиче туристичке промоција природног и археолошког наслеђа у Јадранским пећинама. Kађеница се тако нашла и на туристичкој мапи региона као јединствена пећина историјско место.

„Град Чачак је конкурисао по пројекту 'Адријатик кејвс'. То је био европски пројекат финансирања и сређивања тих пећина на Балкану. Шта је то подразумевало? Добро обележавање пута, путоказа како доћи и мобилијара на лицу места како би туристи могли да добију информације о самом том туристичком локалитету и због чега је он значајан за нас“, каже Војин Јаковљевић, директор Туристичке организације Чачак.

Kађеница није само на планинарској и туристичкој мапи. Пећина је и под управом манастира Преображење. Сваке године се на Видовдан овде служи помен пострадалима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару