Читај ми!

Уздравље! Шимпанзе снимљене како деле ферментисано воће

Снимак шимпанзи како деле и конзумирају ферментисане плодове врсте афричког дуда навело је научнике да се питају да ли би такво понашање могло да покаже порекло праксе гозби код људи.

Људи се окупљају на гозбама да уживају у алкохолу хиљадама година, а стручњаци сада мисле да шимпанзе такође можда имају обичај да се окупе са сличном намером.

Шимпанзе у западној Африци снимљене су како деле међу собом ферментисано воће које садржи алкохол. Додуше, не у количинама да се напију, али вероватно довољно да их мало „ухвати“.

Истраживачи које су предводили стручњаци са Универзитета у Егзетеру, снимили су шимпанзе како деле ферментисане плодове афричког дуда у Гвинеји-Бисао.

„Код људи знамо да конзумирање алкохола води ка ослобађању допамина и ендорфина што резултира осећањем среће и опуштености“, каже Ана Боуланд из Центра за екологију и конзервацију на Универзитету Егзетер.

„Такође знамо да дељење алкохола, укључујући и кроз традиције попут гозби, помаже у јачању друштвених веза. Сада знамо и да дивље шимпанзе такође једу и деле ферментисано воће. Питање је: Да ли и они имају сличне бенефите?“, додаје Боуландова.

Користећи камере које се активирају на покрет, снимили су шимпанзе како деле велике плодове ферментисаног воћа у најмање 10 прилика. Воће које су делили је касније тестирано на садржај алкохола.

Највиши ниво у у једном плоду био је 0,61 одсто алкохола по запремини.

„Шимпанзе не деле храну стално, тако да је понашање са ферментисаним воћем можда важно“, сматра Кимберли Хокингс са Универзитета у Егзетеру.

Упркос томе што ниво алкохола није био висок, шимпанзе су јеле доста воћа сваки дан па су и унеле пристојну количину алкохола. Могу да поједу и неколико килограма воћа сваки дан, што би могло да се упореди са нама кад попијемо једно пиво.

Хокингсова и њене колеге су још 2015. године објавиле студију у којој су приметиле како шимпанзе краду и конзумирају алкохол из палминих сокова, који су направили људи. Неке од њих су показале чак и проблематично понашање због тога.

У новом истраживању, међутим, истраживачи наводе да се шимпанзе нису постајале пијане.

Оно што је такође занимљиво јесте што је воће дељено са другим шимпанзама невезано за пол или узраст.

Студија под називом "Wild chimpanzees share fermented fruits", објављена је у часопису Current Biology.

среда, 23. април 2025.
16° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом