Поплава у Сахари – зелено језеро усред пустиње, шта нам то природа поручује

Пустиња Сахара једно је од најсушнијих подручја на планети, али су недавни сателитски снимци у свет послали другачију слику. На невероватним сликама Насе види се језеро које се формирало усред пустиње.

Сахарска пустиња је ове године погођена великим кишама које су и климатологе „изненадиле и шокирале”. Све то је снимио Насин сателит за посматрање Земље „Ландсат 9”, који је увек дежуран и редовно шаље слике наше планете.

Наиме, створила се акумулација воде у виду језера које је имало зелену боју због алги. Претпоставке стручњака су да ће језеро „нестати” за неколико недеља. Вода је неупотребљива, јер алге испуштају токсине који су штетни за људе.

Иначе, језера врло ретко настају у пустињама.

Језеро се налази дуж планинског ланца Угарта и отиче у долину Саура, односно реку Вади која тече са југоистока државе.

Пошто глобалне температуре на нашој планети све више расту, истраживачи из Насе поручују да ће Сахара све чешће бити поплављена.

"Што ће се тачно догађати у Сахари још није јасно, али се надамо да ћемо током времена успети да кроз истраживања боље разумемо оно што се догађа у овој пустињи", рекао је Мосе Армон, предавач на Хебрејском универзитету.

Геолошки и археолошки докази показују да су вегетација, мочваре, па чак и језера прекривали велика подручја ове пустиње током прошлих времена.

Сахарска прашина изнад Атлантског океана

Пустиња Сахара је највећи извор прашине у ваздуху на Земљи, а честице могу да путују на хиљаде километара. Од касног пролећа до ране јесени, уобичајено је да суви, прашњави сахарски ваздух носи честице на запад преко Атлантског океана високо у атмосферу.

Ове честице прашине могу утицати на падавине и формирање тропских циклона у северном Атлантику.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи