Природна обнова семена Панчићеве оморике још увек је енигма за научнике

Оморику је 1875. године, као нову врсту за науку, у засеоку Ђурићи у Заовинама на Тари открио Јосиф Панчић, чувени ботаничар и оснивач Ботаничке баште. Ово откриће привукло је велику пажњу ботаничара тога доба, а и данас се сматра једним од најзначајнијих ботаничких открића у Европи 19. века.

Природна обнова семена Панчићеве оморике још увек је енигма за научнике Природна обнова семена Панчићеве оморике још увек је енигма за научнике

Панчићева оморика је пре више десетина милиона година, у доба терцијара, била далеко шире распрострањена, али је наступајући период леденог доба преживела једино на подручју на коме је и данас налазимо, те се зато може називати и „живим фосилом“. Највећи део њених популација у Србији налази се у оквиру Националног парка Тара, и у Србији је строго заштићена биљна врста.

На Сајму књига је представљена књига, Панчићева оморика у Националном парку Тара, ауторке Драгане Остојић.

У питању је уподобљена докторска дисертација намењена најпре научној и стручној јавности, али и широј публици која је поклоник природе и интересују је природне реткости, наводи гошћа Јутарњег програма, ауторка књиге.

„Панчићева оморика је у оквиру свог бивствовања успела да задржи неке старе атавистичке особине и да те старе атавистичке особине још увек из делова некадашњих својих потомака очува на простору Балканског полуострова, односно очува на простору Западне Србије, Источне Босне и сада, нешто касније је пронађено изоловано налазиште у кањону Милешевке“, додаје Остојићева.

Наравно, Панчићева оморика као реликт и ендемит има и способност да се кад се нађе у неким бољим условима средине, као на пример у парковима, јако лепо успева, додаје ауторка књиге, али нигде није показано да је она задивљала на подручјима где је сађена.

„Значи никада не можемо говорити о природним њеним популацијама, него природне популације једино можемо наћи на подручју планине Таре, на подручју источне Босне и ово мало налазиште у кањону Милешеве.“

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи