Да ли Апенинско полуострво постаје жариште климатске кризе

Европа и регион страхују од најављеног циклона који се приближава континетну. За мање од месец дана, северна Италија је други пут под водом. Најтеже је у покрајини Емилија Ромања.

У Траверси на обали реке Ламоне 17. октобра у раним јутарњим сатима огласила су се црквена звона. Традиционални позив је део процедуре цивилне заштите коју користе многи италијански градови како би упозорили становнике на предстојећу непогоду.

У том месту, 60 километара јужно од Болоње, свих 480 становника безбедно је евакуисано. Ипак, једва 30 километара дуга речица, преко ноћи је променила читав пејзаж и многе мештане учинила бескућницима.

У Италији је само шест одсто домова осигурано од природних катастрофа, и само пет одсто предузећа. Зато се води бурна, али хитна дебата о осигурању за губитке од климатских катастрофа.

За већину Италијана она је непознаница. И док влада трвди да тај проценат мора да се мења, становништво захтева од државе већу безбедност од непогода.

Ово је трећа разорна олуја у Емилији–Ромањи за мање од 18 месеци, а то је последица све топлије атмосфере и Средоземног мора.Зато Италија мора да рачуна на све већи утицај временских услова на живот и економију и да оснажује инфраструктуру. Истовремено, климатолози подсећају да од екстремног времена није поштеђен ниједан кутак на Планети.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи