Читај ми!

Откуд тропска биљка „водена салата“ преко Палићког језера

Лагуне у првом сектору Палићког језера однедавно су потпуно прекривене такозваном воденом салатом, инвазивном тропском биљком која се први пут појављује на језеру. Како се ова биљна врста појавила у језеру и како утиче на живот у њему?

Палићко језеро потпуно је прекривено једном новом тропском биљком, која се до сада није виђала на овом језеру.

Жика Рех из Службе за заштиту животне средине и одрживи развој Градске управе Суботице наводи да је у питању украсна биљка која се користи у акваријумима, у баштинским језерима.

Ње има у продаји, у продавницама специјализованим, највероватније је тако и доспела што је унешена као украсна биљка. Нисмо ми једини, она се сада шири Европом, то је повезано с тим што су нам зиме све топлије и топлије. Ова биљка иначе није прилагођена нашим климатским условима и у принципу не би требало да преживи испод 15 степени Целзијусових, међутим, с једне стране, зиме су све топлије, с друге стране и саме биљке се прилагођавају“, објашњава Рех.

Према његовим речима, у првом сектору језера, који је осмишљен да буде у функцији пречишћавања воде, више биљке могу да имају значајну улогу у извлачењу азота и фосфора из воде, а то је позитиван утицај.

Међутим негативни утицај је то што је ипак то једна инвазивна врста која се шири и осваја нове територије. Ми не знамо како ће она утицати на други живи свет овде и зато је врло битно да се она контролише, механички сузбија“, истакао је Жика Рех.

Акваријумки отпад не сме да се баца у Палићко језеро

Стручњаци Покријинског завода за заштиту природе узорковали су биљку која се појавила на Палићском језеру.

„Препорука, коју смо ми дали управи Парка природе Палићког језера, јесте да се врста механички уклони из дела Палића који је заштићен, то јест из другог сектора, а у првом сектору ће она да нестане природним путем“, рекао је Ранко Перић из Покрајинског завода за заштиту природе.

Механичко уклањање биљке је већ почело.

Јавно предузеће Палић-Лудаш кренуло је са механичким сузбијењем како би се спречило да биљка оде у друге секторе. Наравно, што пре треба кренути и са сузбијањем и са контролисањем“, наводи Рех.

Препорука је стручњака да се акваријумски отпад не баца у канализацију, управо да неке друге инвазивне биљке не би још лошије утицале на Палићко језеро.

понедељак, 14. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи