Читај ми!

Покољ у шумама Шведске – ловци за два дана убили више од 150 мрких медведа

Више од 150 мрких медведа убијено је током првих дана шведског годишњег лова на ове животиње. Истовремено заштитници природе осуђују овако масован одстрел, истичу да је у питању „покољ“ и упозоравају на угроженост скандинавске популације мрких медведа.

Покољ у шумама Шведске – ловци за два дана убили више од 150 мрких медведа Покољ у шумама Шведске – ловци за два дана убили више од 150 мрких медведа

Шведска влада је издала 486 дозвола за одстрел медведа у овогодишњем лову, што је еквивалентно петини преостале популације мрког медведа. Прошле године забележен је рекордан одстрел са 722 убијена медведа.

До четвртка после подне, што је био други дан лова, већ су била усмрћена 152 медведа, наводи Шведска агенција за заштиту животне средине.

Лов је постао фокус све веће контроверзе у овој скандинавској земљи, а ове године полиција је први пут пратила ловце у ишчекивању локалних протеста.

Магнус Оребрант, председник Шведске асоцијације месождера, групе за заштиту дивљих животиња, рекао је да модерне методе лова чине убијање медведа изузетно лаким, што би се могло упоредити са „чистим клањем“.

Полицајци патролирају шумама пешице и прате ситуацију уз помоћ дронова како би осигурали „мирни напредак ловаца“ након тензија у јавности и могућих протеста због повећаног броја дозвола за лов на медведе.

„Сматрали смо да је неопходно да ловци буду безбедни и раде свој посао током овогодишњег лова на медведа“, рекао је Јоаким Лундквист, полицајац и координатор за дивље животиње за север Шведске и додао да су се на такав корак одлучили након појаве демонстраната због лова на рисове и вукове, раније ове године.

Пре 100 година медведи били на рубу истребљења

Медведи су у Шведској изловљавани скоро до истребљења пре једног века, али се је њихов број постепено растао и 2008. године са 3.300 јединки достигао врхунац. Током наредних година, одстрелом је смањен њихов број за 40 одсто на око 2.400.

Ако ловци буду наставили сличним темпом, већ наредне године популација мрких медведа могла би се наћи близу минималних 1.400 јединки, колико шведска влада сматра неопходним за одржавање популације.

Током протекле две године, Шведска је уклонила стотине вукова, рисова и медведа, а прошлогодишњи лов је оборио савремене рекорде по броју убијених животиња.

Током 2023. године, организован је највећи лов на вукове у модерно доба, са циљем да се одстрели 75 јединки угрожене популације која броји само 460 вукова.

Скандинавска популација медведа у опасности уколико се изловљавање настави

Еколози су забринути да би, ако се нешто не промени, изловљавање могло имати последице широм региона.

Раније овог месеца, норвешке еколошке групе апеловале су на шведске власти у неким пограничним регионима да не издају дозволе за убијање медведа, тврдећи да угрожавају популацију мрког медведа у обе земље. Апели нису уродили плодом.

Мрки медведи су строго заштићена врста у Европи, а заштитници природе тврде да би високе ловне квоте могле да прекрше директиву ЕУ о стаништима, која забрањује „намерни лов или убијање строго заштићених врста“.

Према правилима ЕУ, ова забрана се може укинути само као „последње средство“ за заштиту јавне безбедности, усева или природне флоре и фауне.

субота, 24. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару