Читај ми!

Измет лисне ваши: лош за ауто-лак, добар за јело

Они који током лета оставе свој аутомобил или моторцикл испод липовог дрвета, морају рачунати с тим да ће, кад следећег дана буду пришли возилу, оно бити прилично – лепљиво. Узрок томе су најчешће лисне ваши.

Измет лисне ваши: лош за ауто-лак, добар за јело Измет лисне ваши: лош за ауто-лак, добар за јело

Биљне ваши које живе на дрвећу су познате и као лисне ваши. На липовом дрвету оне проводе зиму, а од пролећа, с порастом температуре ваздуха, почињу да се размножавају. „Једна ларва је одрасла након пет до седам недеља и тада почиње да се сама репродукује“, објашњава стручњак за лисне ваши Томас Тиме.

За размножавање тих бића мужјак није неопходан – оно се одвија и путем партеногенезе, развоја нове јединке из неоплођене јајне ћелије. „Лисне ваши су тако у стању да произведу огромне количине потомства. Британски истраживачи су на једном дрвету у Источној Англији избројали више стотина хиљада лисних ваши.“

Хране се соком из листова

Широм света постоји више од 5.000 врста лисних ваши; у Немачкој их има око 800. На липама у принципу живе само две врсте. Једна има латински назив Patchiella reaumuri и живи на изданцима при подножју стабла. Њена друга генерација обично напушта стабло после зиме и тражи станиште на другим биљкама.

А врста која је заправо „одговорна“ за лепљиву медну росу (медљику) која капље на аутомобиле, има назив Eucallipterus tiliae и настањује се обично на доњој страни листова. Тамо се хране соком који налазе у флоему, проводном ткиву листова, тако што га пробуше и практично пусте да им сок исцури у желудац.

„Оно што ваши гутају је супстанца у којој има много шећера и понека аминокиселина“, каже Тиме. Лисне ваши гутају много сока који потом излучују у виду екскремента. А то је заправо медна роса која потом капље на земљу. Или на аутомобиле, на којима се она суши и ствара онај енервантан лепљив слој.

Лепљива маса може релативно лако да се уклони топлом водом. Али, ако се не уклони на време, може да постане проблем. Јер, у њој воле да се настане гљивице које лепљиву масу боје у црно, претварајући је у материјал који може да оштети ауто-лак.

„Шумски мед“

Медну росу не воле само гљивице, већ и мрави и пчеле, који се њоме радо хране. Неки пчелари су специјализовани за производњу меда од медљике који се, додуше, обично зове шумски мед или медљиковац. Под тим називом се продаје „зато што многи људи“, како каже Томас Тиме, „не би били одушевљени када би на етикети писало: измет лисне ваши“.

Напомиње и да на лисне ваши не би требало да гледамо само као на штеточине. Јер, швајцарски истраживачи су приметили да на дрвећу има више лисних ваши уколико се оно налази на подручјима са већим загађењем ваздуха.

Проводно ткиво листова дрвећа које се налази под стресом због загађења садржи већу количину азотних веза, и на таквом дрвећу има више лисних ваши. У таквим случајевима је количина лепљиве медне росе екстремно велика, али она има и једну корисну особину: везује тешке метале из ваздуха.

„То значи“, каже Томас Тиме, „да тешки метали које садрже издувни гасови моторних возила не могу да продру дубоко у стамбене области“. То је чињеница о којој ваља добро размислити и коју тек треба добро истражити, поручује стручњак .

петак, 09. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару