Читај ми!

Цветање Тисе и љубав у ваздуху ове године – поранили

Милиони инсеката, звани тиски цвет, настали пре више од 300 милиона година, сваке године током јуна излећу из воде и кратким „свадбеним плесом”, летом парења, остављају без даха све посматраче.

Јединствени природни феномен – цветање реке Тисе ове године догодио се раније, већ 1. јуна. Не памти се да је Тиса некада процветала пре. Почетак јуна је резервисан за цветање Тисе, али се не може прецизно рећи – када ће Тиса да процвета.

„То зависи од више фактора. Пре свега природних, нешто и антропогених, зависи можда и од квалитета воде саме реке Тисе у том моменту, али и зависи од климатских промена. Некако ове године топло време је дошло много раније него претходних година”, рекао је Стеван Савић, климатолог и професор на ПМФ-у у Новом Саду.

Природа се ове године пробудила 10 до 15 дана раније него иначе. Тако да је и цветање Тисе поранило 14,15 дана.

Додаје да, ако се ове године због урањене топлоте десило раније цветање Тисе, то не значи да ће поранити и следеће године.

Проф. Савић каже да утицај има и загађеност воде: „Тиса као и Дунав, ту је трећа категорија загађености. Зависи од индустрије у Румунији и у Мађарској је било већ неких екцеса, али имали смо ипак сваке године да се дешава цветање Тисе. Дакле, да ли раније или мало касније, који дан пре или касније, али није се десило да толико Тиса буде загађена да се тако нешто не понови”.

„Тамо где се цветање једном не појави, најчешће се дешава да се више никад неће ни појавити, истакао је.

Невена Суботић из организационог тима манифестације „Кад Тиса цвета” подсећа да ларва тиског цвета живи три године у муљу, и онда само у току једног дана излази.

„Они обављају тај свој брачни, љубавни лет и онда падају по површини реке. И онда Тиса изгледа као да је процветала, као да су то латице цвећа. Због те велике количине љубави у једном дану настала је легенда по којој сви који у време цветања Тисе пусте лицидерско срце у које је утиснута свећица, и онда та жеља плута Тисом и онда се испуњавају љубавне жеље”, објаснила је Суботићева.

Додаје да има доста људи који се јаве, и кажу да им се жеља – испунила.

Легенда као повод за манифестацију

„Та легенда је била повод за манифестацију „Кад Тиса цвета, коју ми правимо баш у славу љубави и романтике, а ово је већ 16. година, и пуно људи долази што због забаве и лепог програма који приређујемо, а и због тога да виде да ли се жеље остварују”, каже Невена Суботић.

У оквиру манифестације у плану је програм који ће се бавити екологијом, као што је округи сто о здрављу Тисе, загађењу, тиском цвету...

Цветање Тисе је изузетно редак природни феномен који привлачи пажњу туриста. Дешава се још на реци Јанцекјанг у Кини. За остале реке широм света, гости РТС-а кажу да нема потврђених информација.

Петнаестог јуна почиње први део манифестације – Тиска Потковица која је у ствари изложба коња липицанера. Нови Бечеј је иначе познат по коњарству.

У недељу се одржава колонија сликара и најављено је присуство сликара Јаноша Месароша. Преко дана ће бити организованих вожњи чамцима.

Од музичког програма, Суботићева издваја наступ Тонија Цетинског и бенда „Маршали“, Јоце Ајкуле, групе „Томато“...

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије