Дан Београдских урбаних оаза на 19. Београдској интернационалној недељи архитектуре

Дан Београдских урбаних оаза ће бити одржан у суботу 22. jуна, у оквиру програма 19. Београдске интернационалне недеље архитектуре. Овај догађај део је пројекта Београдске урбане оазе који ће освежити три запостављена урбана простора у Београду, користећи снагу уметности и ангажовања заједнице.

Три урбана простора у фокусу пројекта су окружење Центра за интеграцију младих на Звездари, двориште Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју на Јулином Брду, као и Арборетум Шумарског факултета на Бановом Брду.

Заједнички пикник са изложбом радова се одржава у Центру за интеграцију младих на Звездари. Посетиоци, комшије и деца - млади из Центра за интеграцију младих, позвани су на овај пикник, уз изложбу студената Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

Студенти ће представити своје пројекте и визије за живописнији, одрживији и зеленији простор око Центра које су развијали заједно са децом, штићеницима Центра.

Посетиоци су позвани да понесу своје грицкалице, како би дали свој допринос пикнику, и да се укључе у дискусије представљених решења. Присуство и ангажман су витални доприноси успеху овог догађаја у даљем развоју комшилука и њихових заједничких активности.

На локацији Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју  „Чукарица”, од 12 до 14 часова ће бити одржана заједничка радионица, која обележава значајну прекретницу у пројекту ревитализације јавног простора у близини.

Посетиоци, комшије и корисници Дневног центра позвани су да активно учествују у преуређивању модела урбаног мобилијара у простору и укључе се у сврисходне дискусије о његовом будућем коришћењу.

Поред ових интерактивних активности, учесници ће имати прилику да уживају у освежењима, открију атрактивне аранжмане за седење и истраже цртачке алате и књиге које обезбеђује локални издавач Блум.

Доприноси и маштовити предлози свих учесника играју кључну улогу у обликовању заједничког окружења које је у складу са потребама свих који га чине.

У Арборетуму Шумарског факултета, трећој Урбаној оази, од 17 до 19 часова на програму је заједничко осликавање мурала. У сарадњи са студентима уметници Данило Мимовић и Давид Радоњић радиће на муралу на згради у Арборетуму, близу пчелиње стазе Арборетума.

За свој мурал они ће користити специјалну еколошку боју која прочишћава ваздух. Заинтересовани посетиоци су позвани да присуствују завршном процесу осликавања мурала и евентуално сарађују и додају лични печат уметничком делу.

У 19 часова у истом простору, на програму је перформанс и инсталација „Тајни живот Арборетума” у извођењу ДАХ Театра. Перформанс се одвија као вођена шетња, где публика прати извођаче кроз Арборетум.

На разним тачкама дуж пута, публика ће се срести са глумцима и плесачима, заједно са имерзивним аудио и визуелним инсталацијама. Перформанс тежи да пренесе дубински значај природног окружења, наглашавајући како лепоту природе, тако и осећај слободе и повезаности заједнице коју она пружа.

За нови, партиципативни дизајн наведених локација, биће задужени студенти Шумарског и Архитектонског факултета, у сарадњи са својим професорима, домаћим и међународним експертима и локалном заједницом.

Београдске урбане оазе бавиће се и активирањем локалне заједнице кроз радионице урбаног дизајна за грађане, јавне догађаје и уметничке интервенције, у које ће активно бити укључени и штићеници оба Центра.

На овај начин биће креиране кључне урбане тачке које подстичу свест о животној средини, одрживости и инклузивности. Пројекат интервенција ће се одвијати током 2024. године.

Београдске Урбане Оазе је пројекат ЕУНИЦ Србија, мреже националних института Европске уније у Србији, Београдске интернационалне недеље архитектуре (БИНА), Универзитета у Београду – Архитектонског и Шумарског факултета, Центар за интеграцију младих (ЦИМ) и Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју.

ЕУНИЦ – Национални институти за културу Европске уније – мрежа је националних културних института и организација Европе, са 39 чланова из свих чланица ЕУ и придружених земаља.

У пројекту Београдске урбане оазе учествују Гете-Институт, Пољски Институт, Амбасада Шведске, Аустријски Kултурни Форум, Италијански Институт за културу, Амбасада Португала, Француски Институт, Чешки центар, Kолегиум Хунгарикум, и Амбасада Словеније.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару