Читај ми!

За само две године швајцарски глечери се смањили за 10 одсто, европске реке угрожене

После прошлогодишњег рекордног смањења запремине за шест одсто, швајцарски глечери изгубили су ове године још четири одсто. Алпски глечери кључни су за напајање водом европских река и без њих би били угрожени економија и живот милиона људи.

Швајцарска мрежа за надгледање глечера (Гламос) већ годинама прати стање 176 од 1.400 швајцарских глечера. Стручњаци упозоравају да је за многа алпска ледена поља већ касно да се спасу, чак иако се делимично смањи емисија штетних гасова.

„Ужасно је стање“, истакао је шеф Гламоса, наводећи да су швајцарски глечери за само две године изгубили 10 одсто своје запремине – исто колико су изгубили за три деценије, између 1960. и 1990. године.

Чињеница да је измерено мање топљење него прошле године не радује стручњаке.

„И даље је ово друга најгора година од када смо почели мерења. Катастрофално је видети да се екстрем од прошле године понавља“, наводи Матијас Хус, шеф Гламоса.

Главни разлог за губитак леда су два изузетно топла лета заредом и зима између њих са врло мало падавина. Уколико се такво стање настави, топљење ће бити још горе.

Неки од швајцарских мањих глечера већ су нестали, а други се толико брзо смањују да је мало вероватно да могу бити спасени.

Без драстичног смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, стручњаци упозоравају да би чак и велики глечери, попут Алеча чији је лед на неким деловима сада дебео 800 метара, могли да нестану за једну генерацију.

Лед, који се уобичајено накупља током зиме а топи током лета, обезбеђује виталним европским рекама свеж проток воде, која се користи за пиће, наводњавање и транспорт.

Прошле године је превоз преко Рајне био ограничен јер је ниво воде био пренизак. Током рекордне врућине 2022. године, риба је била одстрањивана из швајцарских река и смештана у резервоаре јер је речна вода постала претопла.

Уколико се не предузму драстичније мере, видећемо нестанак свих глечера на Алпима до 2100. године“, објашњава Хус.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије