Читај ми!

Лепо, корисно и за пример: Волонтери чистили Перућац и Калуђерске Баре

Иако су посетиоци Таре најчешће љубитељи и чувари природе, после сваке туристичке сезоне остане разбацано смеће по шумама. Протекла два дана волонтери, углавном ај-ти стручњаци, чистили су језеро Перућац и Калуђерске Баре, уз помоћ и подршку Националног парка „Тара“ и организације "Discover Serbia".

Да зелено остане зелено, а Перућац поново засија био је главни мотив 70 волонтера чији свакодневни посао подразумева углавном седење пред екраном компјутера.

На Калуђерским Барама, главном тарском туристичком насељу, скупљали су пластику и чистили дивље депоније на којима је лагерован одбачени грађевински материјал. Киша им није била проблем а мотиви су исти.

„То је једноставно спајање лепог и корисног, да можемо нешто корисно да урадимо колико год је мало, да пробамо неки свој удео да одрадимо. Можда неко то види и промени неке навике", каже Лука Радак.

„Тотално другачије је у природи, дружење са колегама различитих сектора.Немамо прилику да сарађујемо у самој канцеларији и онда је ово бољи начин да природу исто упознамо, и мало очистимо", додаје Петар Благојевић.

У Националном парку „Тара“ брину о огромном тарском пространству, али није могуће увек и свуда стићи па им помоћ добро дође.

„Ми као управљач смо свакако дужни да одржавамо сваки вид хигијене у Националном парку, али има доста друштвено одговорних фирми које покушавају да кроз своју делатност изађу у сусрет и помогну у чишћењу дивљих депонија", изјавио је Милисав Мијатовић из Националног парка „Тара".

Чишћење Таре је још једна од овогодишњих акција на којима су учествовали волонтери.

„Чистили смо језеро код Међувршја, посадили смо преко десет хиљада садница на Златибору. Ово је већ друга акција у овој области и већ други пут смо били на језеру Перућац, и очигледно је стање у ком се језеро сада налази да је акција дала своје резултате", каже Јосип Хатлак из организације "Discover Serbia".

Осим што су делови Таре и Дрине, после њихове акције остали чистији, њихова посвећеност очувању природе, надају се, биће позив и пример и другима.

среда, 04. октобар 2023.
19° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"