Читај ми!

Објављени снимци највећег чишћења океана у историји, 11 тона пластике извучено из Пацифика

Компанија „The Ocean Cleanup” је непрофитна организација специјализована за чишћење океана и располаже модерном технологијом. Током ове недеље приликом чишћења дела Пацифика извучено је 11.353 килограма пластичног отпада. Овај подухват сматра се једним од највећих чишћења океана у историји.

Сваке године милиони тона пластике бацају се у океане или стижу речним токовима. Ако се ништа не предузме пластика ће све више загађивати наше екосистеме, здравље и привреду. 

Основни мотив чишћења океана од пластике и другог отпада је здрава еколошка средина. Чишћење океана састоји се из две фазе.

Прво се прикупља пластика по различитим одабраним деловима океана, а затим се специјалном технологијом извлачи на брод посебне намене.

Поред океана, чисте се и речни токови јер њима смеће стиже у океан.

Циљ је да се плутајућа пластика смањи за око 90 одсто до 2040. године.

За чишћење мапираног дела Пацифика током ове недеље коришћен је модеран технолошки „Систем 003“.

Плутајућа брана

Чишћење океана „Системом 3“, који подсећа на вештачку брану која зауставља отпад, много је исплативије од претходна два („Систем 2“ и „Систем 1“), јер машине могу да „захвате“ много више килограма смећа. Самим тим је и цена прихватљивија.

„Плутајуће структуре ове бране могу да зауставе отпад различитих димензија: од најситније пластике до крупних рибарских мрежа које више нису у употреби“, наводе из холандске организације „The Cleanup”.

План чишћења који је реализован 2022. године између Калифорније и Хаваја назван је „Крај Великог пацифичкох тепиха смећа“.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво