Читај ми!

Нови напад орки код обале Шпаније – пробиле труп брода, умало потонуо

Китови-убице поново тероришу морепловце код јужне обале Шпаније, а у најновијем нападу тешко су оштетиле једрењак и ударајући у њега пробиле труп. Посаду су спасиле хитне службе, које су и одшлепале брод у луку.

У најновијем од десетина напада на бродове ове године у близини шпанске и португалске обале, група орки је у раним јутарњим часовима почела да удара у једрењак „Мистик“ који је ишао ка Гибралтару.

Китови су успели да сломе кормило, а потом и пробију труп, па је брод почео да тоне. Посада је хитно обавестила шпанску обалску стражу.

Хитне службе одмах су послале брод и хеликоптер да помогну и покушају да спасу брод дужина 20 метара и посаду на њему.

Успели су уз помоћ пумпи да спрече да потоне, а потом га одвукли до луке Барбате у провинцији Кадиз.

Према подацима истраживачке групе ГТОА, која прати популацију орки код Иберијског полуострва, овај инцидент је један од најмање 20 сличних који су се одиграли само овог месеца у околини Гибралтарског мореуза.

Почетком маја, јахта "Champagne" претрпела је сличан напад, али спасилачке службе нису могле да је спасу, већ су евакуисали посаду, а јахта је потонула.

Још није познато зашто орке у овом подручју нападају бродове. Иако познате као китови-убице, орке су заправо део фамилије делфина. Могу да нарасту до осам метара дужине и теже шест тона.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво