Читај ми!

Дан Земље обележен четвородневним протестима у Британији

Еколошка свест у Британији веома је развијена. Зато не чуди што овогодишње обележавање Дана Земље није трајало један, већ четири дана и привукло је рекордан број учесника.

Саобраћај у центру Лондона милео је четвртог и последњег дана протеста, којим су активисти за заштиту човекове средине обележили овогодишњи Дан планете Земље.

Делимична блокада саобраћаја овога пута није последица седећих протеста или блокада ауто-путева, већ бројности учесника, који су у престоницу дошли из свих делова земље.

Овогодишње демонстрације окупиле су више од двеста еколошких организација од моћног Гринписа до локалних удружења. Поједници моћнији од држава у борби за чистију планету

Две трећине грађана изузетно је забринуто због климатских промена, а 62 одсто сматра да само драстичном акцијом могу да се спрече натеже последице. Само 11 процената верује у ефикасност међународних споразума.

Више од половине Британаца сматра да појединци могу много да промене повећањем енергетске ефикасности својих домова, фаворизовањем компанија које развијају чисту енергију, куповином електричних аутомобила, сађењем воћа и поврћа по сопственим баштама, па чак и куповином половне одеће.

Клудија Бејли, лекар опште праксе из грофовије Кент, дошла је на протесте због „загађења, које изазива климатске промене и ванредних климатских ситуација, које представљају додатан притисак на државно здравство, јер доводе до погоршања хроничних болести“.

Загађеност ваздуха повећава број смртних случајева и хоспитализација. Зато је од животног значаја зауставити климатске промене“, поручује Клаудија.

Влада под притиском, подршка краљу Чарлсу

Фокус протеста био је део града око владе и парламента, али и седиште енергетског гиганта Шел.

Организатори истичу да је окупљање било најмасовније до сада и да је за њих било најважније да одрже присутност на улицама више дана како би што више грађана видело и чуло њихове ставове.

Занимљиво је да су неки демонстранти носили маске са ликом краља Чарлса Трећег, познатог по огромном залагању за заштиту човекове околине и пионирском раду на производњи здраве хране.

Промена тактике екстремних еколога

Власти су највише страховале да обележавање Дана Земље не доведе у питање одржавање Лондонског маратона, најмасовнијег до сада. Екстремне еколошке групе изненадиле су предусретљивошћу према спортистима, те су саме бринуле о томе да не угрозе тркачку трасу.

Џо, демонстрант из Бристола, који, као и многи демонстранти, не жели да медијима дâ своје личне податке, наглашава да је атмосфера најбољи аспект оваквих окупљања.

Позитивна атмосфера и енергија осећају се у ваздуху. Свестан сам да нас често приказују као људе који призивају Судњи дан, али није тако. Постоји истински замајац ка позитивним променама, што је и кључно за догађаје попут овог“, тврди Џо.

Овогодишњи протести, осим по лошем времену, биће упамћени и по промени тактике екстремних еколошких група попут „Екстиншен ребелиона“.

Уместо бацања боја или супа на уметничка дела, много умереније активности привукле су чак тридесет хиљада грађана Велике Британије.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво