Читај ми!

Зашто плавоглави шумски гуштер тако често из Вијетнама путује за Европу

Трећина од свих познатих врста гмизаваца, продају се као кућни љубимци путем интернета. Због недостатка трговинских прописа, ове животиње су подложне разним видовима експлоатације, показало је ново истраживање.

Стручњаци из Кине и Тајланда открили су да се велики проценат свих познатих врста гмизаваца продају као кућни љубимци - укључујући многе угрожене врсте. 

Ту спадају на пример тиграсти камелеон са Сејшела, плавоглави шумски гуштер и пегава ртска корњача - обе су класификоване као угрожене врсте.

Тим је упоредио онлајн евиденцију трговине кућним љубимцима током последње две деценије са подацима из две међународне базе података о трговини дивљим животињама.

Открили су да 79 одсто врста гмизаваца које се продају не подлежу прописима Конвенције о међународној трговини угроженим врстама.

Према истраживачима, неконтролисана трговина гмизавцима могла би да утиче на мале популације животињских врста, посебно ако се преносе преко граница.

„Гмизавци су постали популарни кућни љубимци. Они се добро уклапају у савремени начин живота, посебно у урбаним срединама. Захтевају мало одржавања, мало простора и лако их је задржати чак и ако имате заузет распоред и треба да путујете. Доступни су, лако се могу купити и очекујемо да се такав тренд настави", рекла је др Алис Хагс са кинеске Академије наука.

У својој новој студији, др Хагс и колеге претраживали су интернет да би прикупили информације о онлајн трговини гмизавцима из 2000-2019. године.

„На основу информација добијених са 24.000 веб страница на пет језика, открили смо да се тргује са преко 36 процената врста гмизаваца - што укупно чини скоро 4.000 врста", рекла је др Хагс.

Продубљивање кризе биодиверзитета 

Тим је такође открио да 90 процената врста гмизаваца којима се тргује - долази из њихових природних станишта, односно да се не узгајају па продају, као што је то рецимо пример са псима.

„Ако не успемо да ублажимо последице нерегулисане трговине, мале и ендемске врсте гмизаваца могу бити следеће жртве актуелне кризе биодиверзитета", упозорава др Хагс. 

Истраживачи су открили и да је територија Вијетнама главни извор неких од угроженијих врста којима се тргује - док су највећа потрошачка тржишта - у Европи и Северној Америци.

Према најновијем годишњем истраживању Удружења произвођача хране за кућне љубимце, у Великој Британији су 2020. године, 550.000 гуштера, змија и корњача држани као кућни љубимци - у поређењу са процењених девет милиона паса и 7,5 милиона мачака.

Студија из 2017. године, међутим, упозорила је да три четвртине егзотичних гмизаваца који се продају као кућни љубимци угину у року од годину дана, јер људи не знају како да се правилно брину о њима.

Студија је објављена у часопису Nature Communications.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару