Читај ми!

Вабилица, средство за масовно уништење дивљачи – препелице у опасности

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије и ове године спроводи праћење криволова препелица. У Србији се сваке године у криволову убије више од 60.000 препелица, најчешће уз коришћење законом забрањених електронских вабилица. Из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије наводе да су процене да око 800 нелегалних вабилица ради у Србији сваке ноћи.

Препелица је наша најмања кока, и наша једина кока селица. На јесен се упућује на далек пут преко Средоземног мора у северну Африку, где проводи зиму, да би се у наше крајеве вратила наредног пролећа.

Препелица је прави индикатор стања животне средине, јер је нема тамо где је загађено станиште, а још важнија је њена улога у биолошкој борби против штетних инсеката и корова.

Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије рекао је за РТС да је забележено 68 случајева у којима је радило 89 електронских вабилица.

„Електронске вабилице су кривичним закоником препознате као средство за масовно уништење дивљачи“, навео је Кнежевић током гостовања у Јутарњем програму РТС-а.

Додао је да велики број грађана не зна шта су и како изгледају електронске вабилице.

Кнежевић је истакао да се на више локација у општини Трстеник налазе вабилице, што, како је навео, говори о забрињавајућем стању када је у питању контрола криволова у тој општини.

„Ни остатак Србије није за занемаривање. Можемо рећи да је Србија једна велика електронска вабилица. Процене су да око 800 оваквих нелегалних уређаја ради у Србији сваке ноћи“, рекао је Слободан Кнежевић.

Вабилица, средство за масовно уништење дивљачи 

Како је Кнежевић објаснио, вабилице не могу да убију птице, већ их привлаче да се задрже на једном месту што омогућава криволовцима да их улове.

„То је заустављање сеобе, то није природно. Оне се не би задржале у том броју да нема уређаја. Зато је тај уређај окарактерисан као средство за масовно уништење дивљачи“, истакао је Слободан Кнежевић.

Навео је да се уређаји одузимају у случајевима које Друштво за заштиту и проучавање птица Србије пријави, али да је у малом броју случајева неко кажњен због поседовања вабилица.

„Читав систем није уопште припремљен да контролише овакве случајеве. Почевши од ловочувара, шумарско-ловних инспектора, па онда долазимо до полиције и тужилаштва којима је ово заиста, можемо рећи, и егзотика. Не сусрећу се са оваквим случајевима“, оценио је Кнежевић.

Додао је да се помоћу вабилица лове и патке, али и гуске, лисице, зечеви, срндаћи и дивље свиње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару