Антарктик се крчка – забележена рекордна температура
На Јужном полу је измерена највиша температура од када се мери – 18,3 степена. Тиме је претходни рекорд из 2015. године премашен за 0,8 степени, саопштила је Светска метеоролошка организација.
Највишу температуру на Антарктику у историји измерила је база „Есперанца“, а претходни рекод забележен је у марту 2015. године, што значи да се загревање тог континента дешава брже од светског просека.
„Есперанца“ је рекордну температуру измерила на полуострву Антарктика које се протеже ка Јужној Америци, и једно је од места које се најбрже загревају на свету, преноси лондонски Гардијан.
Према подацима светске метеоролошке организације, ова локација се у протеклих 50 година загрејала за скоро три степена, па се скоро сви глечери топе.
Професор Џејмс Ренвик, климатолог са Универзитета Викторија у Велингтону, каже да је овај рекорд импресиван и да је забележен само пет година након претходног рекорда, а премашио га је за готово цео степен.
„То је показатељ да се загревања на Јужном полу дешава много брже него што је светски просек“, рекао је Ренвик.
Додао је да у том подручју постоје комплексни временски модели, али да је ново очитавање „Есперанце“ вероватно комбинација променљивости природе и повећања нивоа гасова са ефектом стаклене баште у атмосфери.
Научници упозоравају да глобално загревање изазива отапање толиких количина леда на Антарктику да је огромна ледена плоча на путу да се распадне.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 4
Пошаљи коментар