петак, 30.08.2019, 11:25 -> 11:33
Извор: РТС, BBC
Изгледа да нема спаса за Велики корални гребен
Изгледи да се Велики корални гребен врати на пређашње стање додатно су умањени због убрзања климатских промена.
Ранија оцена за могућност опоравка била је „лоша“, а сада је његов статус промењен у „веома лош“. Петогодишњи извештај аустралијске владе наводи да растућа температура мора, услед глобалног загревања изазваног човековим деловањем, представља највећу претњу за гребен.
„Напори да се спаси важнији су него икада пре“, наводи се у извештају.
Пружајући се 2.300 километара, Велики корални гребен заведен је у Унескову листу светске баштине 1981. године због његове „изузетне научне и интристичне важности“.
Протеклих година, међутим, гребен је све оштећенији због топлијих мора, која утичу на одумирање корала.
Према аустралијском закону, надлежни морају на сваких пет година да подносе извештај о стању гребена. Први извештај 2009. године навео је да се Велики корални гребен налази на „раскршћу између светле и несигурне будућности“.
Други извештај из 2014. године закључио је да се гребен налази под великим притиском и да се предузимају кораци како би претње умањиле.
„Од тада, стање се додатно погоршало“, наводи се у последњем извештају.
Растуће морске температуре узроковале су „масовна избељивања“ 2016. и 2017, која су десетковала корале и уништила станишта других морских животиња. Упркос томе што је стање местимично добро, опште стање гребена се погоршава.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар