Читај ми!

Студенти ЕТФ-а четврти на такмичењу у Тексасу

Студенти ЕТФ-а, чланови тима H-bridges од 2005. године надмећу се на највећем студентском такмичењу из енергетске електронике. И од тада су увек међу најбољима на свету. Ове године у Тексасу, заузели су четврто место.

Такмичење је специфично по томе што студенти морају самостално да раде на свим аспектима пројекта: од идеје до реализације решења и обезбеђивања средстава и материјалних ресурса. Тако се спремала и овогодишња екипа за финале у Тексасу.

„Финале је било сјајно. Имали смо прилику да упознамо људе из самог академског и индустријског врха из области аудио- појачивача, а неки од њих били су и судије на нашем текмичењу. Истакао сам да смо нарочито поносни на то што је квалитет звука нашег уређаја био оцењен као најбољи у односу на осталу конкуренцију у финалу, а тест квалитета звука се спроводио при академији на Универзитету у Тексасу“, наводи Антоније Јеремић, члан тима H-bridges.

„Студентима је ово такмичење веома важно зато што имају прилику прилику да и практично прошире своја знања. Татакође, свима нама је част да на овако престижном такмичењу, на светском нивоу, представљамо наш факултет и нашу земљу“, истиче Софија Тодоровић, чланица студентског тима H-bridges.

У току су припреме за нови задатак.

„Следеће године задатак је пројектовање галвански изолованог претварача за једносмерну струју за складиштење енергије који се често користи у обновљивим изворима енергије, као један од претварачких степена. Конкретно, захтеви су веома велики однос номиналне снаге уређаја и величине и веома строги захтеви за регулацијом излазног напона у виду квалитета и брзине одзива“, објашњава Душан Бижић.

Припремају и свечаност на којој ће захвалити свима који су их подржали, као и пријем добродошлице новим члановима.

„Од 2. септембра почиње рад на новом пројекту и сви заинтересовани студенти, са свих смерова ЕТФ-а су добродошли да нам се придруже у лабораторији за дигитално управљање чији је руководилац професор Слободан Вукосавић. Ментор тима ће и наредне године бити асистент са нашег факултета Александар Милић. Углавном нам се на почетку придружи 40 до 50 чланова, али током године многи од њих због других обавеза одустану од рада у тиму, тако да сваке године оквирно остане до двадесетак чланова“, каже Катарина Тадић.

„Следеће године област и изучавање је у потпуности разматрања којим се бави ова лабораторија тако да очекујемо одличан одзив студената и нових чланова тима и много већи успех“, истиче Душан Бижић.

Подсетимо, студенти ЕТФ-а први пут су учествовали на такмичењу и освојили прво место са монофазним електромотором са дигиталном контролом, док су 2019. године са погоном за електрични бицикл били апсолутни победници већ у првом делу финала.

субота, 24. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару