Читај ми!

Од Рубенсове цеви до звучне виљушке – одржан Фестивал науке у Тутину

Тутин је био домаћин 7. Фестивала науке који је окупио ученике и професоре основних и средњих школа из разних крајева наше земље и представнике Факултета информационих технологија у Београду. Млади истраживачи такмичили су се из области хемије, биологије, математике, информатике и других научних дисциплина.

Да ли сте знали да се звучни таласи могу и видети како се простиру помоћу Рубенсове цеви, и како се помера рука робота? Уметничка дела настала помоћу математичких функција и још других експеримената, имају за циљ да се наука приближи младима.

„Рубенсонова цев, то је хит Фестивала науке у Београду и хит фестивала науке у Греноблу. Главни експеримент! Значи та два фестивала науке, да подсетим, овај експеримент је четири пута отворио и четири пута затворио”, каже Стефан Поповић са Факултета информационих технологија у Београду.

„Овде имамо ту звучну виљушку коју, кад ударимо са овим пластичним, можемо да чујемо звук. Mогу да вам покажем и имамо ове звучне таласе који кад се окрећу могу да нам покажу како заправо звук тече”, објашњава Софија Котлајић, ученица средње школе у Врњачкој Бањи.

„Имамо математичка дела која смо, помоћу математичких функција, написали у програму геогебра, који служи за цртање графика, математичких функција”, рекла је Милхата Бакић из Гимназије у Тутину.

Од изума ватре, проналаска писма, развоја интернета и рачунара, наука је била и остала стуб напретка човечанства, па је и фестивал науке у Тутину прилика да се учи, експериментише с идејама које имају потенцијал да унапреде свет.

„Захвалио бих се свим учеснмицима који долазе из разних места Србије.То су Власотинце, Лесковац, Ниш, Нови Сад, Бачка Паланка, Врњачка Бања, Нови Пазар. Имамо неке нове поставке, који су по први пут гости ове године”, изјавио је Вахидин Рамичевић, директор Фестивала науке у Тутину.

Фестивал науке у Тутину окупио је око 150 младих истраживача, иноватора и научника који су посетиоцима представили своје научне експерименте, огледе и атрактивна научна достигнућа.

До сада је у оквиру манифестације представљено више од 70 огледа који су привукли велику пажњу шире јавности. У оквиру Фестивала приређен и је и богат културни програм.

*Коришћен video-материјал Пештер телевизије у Тутину.

петак, 21. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије