Читај ми!

Пет мистериозних древних артефаката који још увек збуњују археологе

Археолози често своја открића описују као „запањујућа“ или „збуњујућа“. Али стручњаци у суштини врло добро разумеју намену већине историјских артефаката. Међутим, постоји неколико изузетака од овог правила.

Пет мистериозних древних артефаката који још увек збуњују археологе Пет мистериозних древних артефаката који још увек збуњују археологе

Професор Наташа Харлоу са Универзитета у Нотингему направила је листу од пет интригантних и мистериозних предмета за које археолози нису до краја успели да докуче чему су служили. Ови предмети су уједно и одличан пример зашто истраживање археолога и даље фасцинира како професионалце, тако и обичне људе.

1. Неолитске камене кугле

Једна од мистерија су прецизно исклесане камене кугле пронађене претежно у Шкотској, које датирају из каснијег неолита (око 3200 – 2500. године п. н. е.).

Пронађено је преко 425 камених лопти. Углавном су величине лопте за крикет и направљене су од различитог камења. Њихове површине су извајане, понекад имају издигнуте кружне дискове, а понекад дубоке усеке који рељефно дефинишу кврге и режњеве. Декорација је у облику спирала или концентричних облика, блиска орнаментима пронађеним на грнчарији и монументалним каменим споменицима из тог доба.

Неки су пронађени у гробницама, други у насељима. Врло ретко, готово никада нису пронађене две идентичне кугле, а већина је пронађена појединачно, тако да изгледа да нису биле део већег скупа. Чини се да су поједине израђиване током дужег временског периода.

Првобитна употреба ових камених кугли била је извор многих дебата, почев од њиховог најранијег открића у 19. веку. У већини случајева проналажене су случајно или су биле у поседу колекционара који нису знали ништа о њиховом пореклу, и ретко су проналажене у археолошком контексту.

Да ли је то било оруђе за одвраћање предатора и штеточина? Ратно оружје? Играчке? Или можда тегови за мерење, кућни украси, мнемотехнички уређаји, кугличних лежајева за померање мегалита или држача за предиво? Археолозима одговор и даље измиче.

2. Римски додекаедри

Ови интригантни предмети су недавно доспели на насловне стране медија, а ново откриће Нортон Дизнија у Линколнширу изазвало је много дискусија о њиховој функцији.

Додекаедри датирају из римског периода у Британији (43 – 410. године). Око 130 је пронађено широм северозападних провинција бившег Римског царства, од којих је свака фино израђена од легуре бакра.

У античкој уметности или књижевности нису познати никакви прикази ових предмета. Не одговарају стандардној величини и ништа не указује на њихову намену.

Неки кабинетски стручњаци ће рећи да су их користиле жене за плетење рукавица, али археолози су још увек неодлучни о њиховој намени.

3. Неолитски бубњеви од кречњака

Године 1889, три изрезбарена цилиндра израђена од кречњака откривена су у дечјем гробу у Фолктону, северни Јоркшир. Имају геометријску декорацију и нешто што би могло да подсећа на очи, нос и обрве. Четврти, неукрашени бубањ пронађен је у Лаванту у западном Сасексу 1993. Још један, веома китњаст, примерак ископан је у источном Јоркширу 2015. године.

Овај последњи бубањ је пронађен у гробници заједно са са лоптом од кречњака, иглом од кости и остацима троје деце – од којих је једно датирано у 3005 – 2890. пре нове ере.

Мотиви на бубњевима део су естетске традиције пронађене и на неолитским каменим куглама. Упркос свом имену, мало је вероватно да су бубњеви од креде коришћени као музички инструменти и нема трагова хабања које би указало на употребу удараљки.

Неки истраживачи су повезали њихов обим са стандардизованом мером дужине познатом као „дуга стопа“. Неки мисле да су на њима убележене ознаке за кварљиву робу која је одлагана у дрвене судове. Други су покушали да повежу геометријске ознаке са астрономским посматрањима.

Али чини се да њихово присуство у гробовима пажљиво сахрањене деце указује на много суптилније објашњење.

4. „Прстенови“ из бронзаног доба

Бронзано доба је било време изузетне обраде злата. Високо декоративни лични украси израђивани су од златног лима и жице. Ови мали (отворени) прстенови датирају из касног бронзаног доба (око 1000 – 800. године п. н. е.) и пронађене су у Ирској, Британији и деловима Француске.

Често откривени у паровима који се подударају, могу бити једноставни или са деликатним, геометријским гравурама.

Недавна тумачења сугеришу да је то можда било прстење за нос, минђуше или украси за косу. Ниједно од ових објашњења није потпуно задовољавајуће, јер би различити елементи њиховог дизајна учинили прстење тешким или непријатним за ношење.

Оно што је археолозима потребно је контекст – попут недавних открића у Бончуклу Тарли, у Турској, где су покојници сахрањивани са накитом на лицу пронађеним у близини лобања.

5. Римско-британски козметички аван са тучком

Козметички авани са тучком су мали комплети израђени од легуре бакра. Једна половина је „аван“ (дугачка и закривљена посуда са жљебом), а друга је „тучак“ (било у облику шиљатог штапића, или са заобљеним крајем у облику „клацкалице“). Често су опремљени кукицом за качење и украсним прорезима у облику човека или животиње.

Чапље и говеђи рогови су били уобичајени украсни мотиви који се такође налазе на другим употребним предметима из тог периода. Фалусна симболика на појединим козметичким комплетима подстакла је асоцијације на плодност.

Ови козметички сетови су типични за простор Британије и врло ретко се налазе у континенталној Европи. Датирају из касног гвозденог доба до раног римског периода (око 100. до 200. пре нове ере) и могу се наћи на целој територији.

недеља, 30. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару