Читај ми!

Хабл прешао у „безбедни режим“ – НАСА има план како да га одржи у животу

Свемирски телескоп Хабл ће прећи на нови режим рада који треба да спречи да буде угрожена способност свемирске опсерваторије да посматра универзум, најављују званичници америчке Свемирске агенције НАСА.

Хабл прешао у „безбедни режим“ – НАСА има план како да га одржи у животу Хабл прешао у „безбедни режим“ – НАСА има план како да га одржи у животу

Познати телескоп који већ 34 године снима задивљујуће слике космоса, традиционално је радио помоћу шест жироскопа. Ови жироскопи део су система који контролише и одређује правац ка коме је телескоп усмерен, објаснио је Марк Клампин, директор Одељења за астрофизику у Насиној Дирекцији за научне мисије, током конференције за новинаре, преноси Си-Ен-Ен.

Током снимања егзопланета, галаксија и других небеских тела Хабл мења правац а жироскоп мери брзину кретања телескопа како би стигао на право место за следеће научно посматрање, наводи Клампин.

Током година, телескоп је старио, а жироскопе је требало заменити, тако да је шест нових инсталирано током последње сервисне мисије на Хаблу коју су астронаути са Насиног спејс шатла спровели 2009. године.

Од тада су неки од жироскопа престали да функционишу и само су три остала у функцији, што до сада није утицало на начин рада телескопа.

Погрешна очитавања ометају Хабла

Током протеклих шест месеци, један од три преостала жироскопа је враћао погрешна очитавања која су довела до тога да је телескоп више пута ушао у „безбедни режим“ и прекинуо посматрање универзума, напомиње Клемпин.

Хабл тим је успео да ресетује жироскоп са Земље, али су ове исправке биле привремене и проблем се све чешће јављао, навео је Патрик Кроус, менаџер пројекта Хабловог свемирског телескопа у Насином центру за свемирске летове Годард у Мериленду.

Телескоп је ушао у безбедан режим 24. маја након још једног неисправног очитавања проблематичног жироскопа, и остао до данас.

Након пажљивог разматрања, тим Хабла одлучио је да управља телескопом користећи један жироскоп, а други функционални жироскоп ће остати у резерви за будућу употребу, каже Клампин.

Тим је већ дуго размишљао о пребацивању телескопа на режим са једним жирокопом како би продужио његов животни век након што су развили овај план пре више од 20 година.

„Верујемо да је ово наш најбољи приступ да подржимо Хаблову мисију током ове и следеће деценије, јер ова промена неће у потпуности утицати на већину посматрања у свемиру“, напомиње Клампин.

Хабл је радио са два жироскопа од 2005. до 2009. и са једним кратко време 2008. године, без утицаја на квалитет научних посматрања, наводи агенција.

Будућност Хаблових посматрања

Ова промена ће ипак поставити одређена ограничења пред Хабл.

Телескопу ће бити потребно више времена да се помери и закачи на објекте које посматра, што смањује његову ефикасност и флексибилност. Такође неће моћи да прати покретне објекте који су ближе Земљи од Марса, али историјски гледано, Хабл је ретко посматрао такве мете, истакао је Кроус.

Сада ће тим реконфигурисати и телескоп и земаљски систем који шаље информације Хаблу. Циљ је да се Хабл врати на рутинска посматрања до средине јуна.

Раније је постојала студија изводљивости да се процени како би комерцијални партнери могли да помогну да се Хубл подигне на вишу орбиту како би телескопу обезбедили више оперативног времена како га Земљина атмосфера не би повукла за контролисани поновни улазак 2030-их. Агенција разматра ризике и захтеве таквог маневра, али у овом тренутку још увек не ради на оперативним плановима за „поновно покретање“, рекао је Клампин.

Очекује се да ће Хабл радити до средин 2030-их, а његова космичка посматрања ће бити допуна раду свемирског телескопа „Џејмс Веб“ и будућих опсерваторија које још нису лансиране, навео је Клампин.

„Не видимо да ће Хабл ускоро у пензију“, истиче Кроус, „и мислимо да је и даље веома моћна опсерваторија.“

четвртак, 20. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије